Opinió

Restaurants que fan història

El periodista gastropredicador de Besalú, Salvador García-Arbòs, ha presentat a l’auditori Viader de Girona El Celler de Can Roca CCR’ ( Montagud), un llibre de 560 pàgines que repassa la història del restaurant, la família i també l’equip. En les planes d’aquesta publicació es combinen les receptes dels tres germans Roca, en Joan, en Josep (Pitu) i en Jordi, amb els projectes que han engegat al llarg dels anys des del Celler, com Terra Animada i la recent línia de licors Esperit Roca, entre molts altres. El llibre, amb una edició molt acurada i amb magnífiques il·lustracions, es ven per 107 euros. Si el trobeu car, només heu de pensar que un àpat al Celler us pot costar uns 250 euros per cap, per tant, aquesta publicació ens ofereix l’oportunitat més econòmica per acostar-nos al que se serveix al Celler. La presentació d’aquest volum s’ha fet pocs dies després que un altre restaurant d’arrels gironines com és Disfrutar, amb seu a Barcelona, hagi estat considerat com el segon millor del món i el millor d’Europa, segons la prestigiosa llista britànica The World’s 50 Best Restaurants. Els artífexs d’aquest restaurant, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, són tres excaps de cuina d’El Bulli. Després del mestratge de Ferran Adrià, els tres joves cuiners el 2012 van obrir a Cadaqués el restaurant Compartir, però no en tenien prou, i vist el bon funcionament i l’èxit del seu projecte a l’Empordà, dos anys més tard van aterrar a Barcelona amb una cuina d’avantguarda i la voluntat d’oferir una experiència gastronòmica de primer nivell. Des d’aleshores, el restaurant ha escalat posicions fins a convertir-se en el segon millor del món, segellat també amb dues estrelles Michelin. És curiós que aquests darrers reconeixements que fan història coincideixin, en el temps, amb la constatació que el restaurant on van fer el seu aprenentatge ja és història i s’ha convertit en una mena de museu gastronòmic. El Bulli 1846 és probablement el primer restaurant que es transmuta en museu. Va ser el més influent i transformador de la cuina i ara tenim l’oportunitat de visitar allò que va ser i veure els seus plats pagant 27 euros, un preu molt allunyat del que costaven els menús que s’oferien en aquest local fa més de dotze anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia