la columna

Congelar sulfits

Temps era temps, un mètode molt eficaç per conservar els aliments peribles era la congelació. Aquest sistema garantia, durant un considerable espai de temps, no només el bon estat del peix i de la carn, per exemple, sinó també el bon manteniment de les seves propietats essencials. Avui dia se segueixen congelant molts productes alimentaris tradicionals, i d'altres de més recent entrada al mercat, com ara les pizzes i els precuinats. El que passa és que sotmetre'ls a temperatures inferiors als zero graus no és una forma de conservació, sinó un sistema d'emmagatzematge. La prova la tenim a la vista: a les etiquetes dels embalatges sempre apareix, allí on s'especifica la naturalesa del seu contingut, la llista d'additius químics amb què se'l protegeix d'allò que li ocorreria sense aital aportació. Són, de fet, els mateixos additius que porten la majoria d'aliments que se serveixen a temperatures per sobre dels zero graus. Així és que els que abans compràvem llagostins congelats, i només congelats, ara resulta que també comprem colorants, antioxidants (que, mira, encara poden ser més o menys naturals) i, sobretot, sulfits. A alguns mariscs se'ls tracta, abans de congelar-los, amb metabisulfit. Qui això signa utilitzava, en la seva vessant de fotògraf, el metabisulfit com a agent conservador del bany fixador de negatius i papers, l'hiposulfit sòdic. Les dosis permeses d'additius estan, si no vaig errat de comptes, regulades per llei, i existeixen estudis sobre els seus efectes secundaris, especialment entre els malalts d'asma bronquial, que poden ocórrer en forma d'exacerbació de la patologia, i també ser causa d'anafilaxi, urticària i angioedemes. És clar que no per cruspir-te mitja dotzena d'escamarlans hauràs d'anar corrent al dermatòleg o al pneumòleg, però hi ha experts en alimentació que aconsellen no comprar res que porti més de cinc additius. Per alguna cosa diverses marques fan constar en un lloc ben visible de l'embalatge que allò que adquirim no conté ni colorants ni conservants. Bon profit, amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.