Mirades
Negra amb consciència social
Que l’Estat espanyol sigui el primer consumidor de prostitució d’Europa i el tercer de tot el món explica el perquè de moltes coses, com per exemple el fet que Catalunya sigui la porta d’entrada de les xarxes de prostitució que arriben d’arreu dels països de més a l’est del nostre continent. Aquesta realitat va trasbalsar Maribel Torres García (Olot, 1968), que es va centrar en aquesta qüestió per dedicar-hi la seva tercera novel·la, Cartes marcades, que li ha editat Llibres del Delicte. Maribel té publicats reculls de contes, com De somnis i cendres (2003) i Ossos de Fira (2018) i fins i tot l’obra de teatre Una línia tan prima (2017), però li agrada la novel·la negra i ja n’ha tret tres de moment. Ara bé, li interessa la novel·la negra per tal de denunciar temes socials, i per això els seus llibres tenen el toc negre que se n’espera i unes trames ben pensades, però el que fan en realitat és denunciar situacions que considera injustes.
Així ho va fer al seu primer llibre, El despertar del navegant (2019), en què, amb l’excusa d’una investigació per un robatori d’un quadre de Miró en un vaixell de luxe amarrat al Port Olímpic de Barcelona, el que en realitat denuncia és d’on surten els diners per a aquests luxes i, en aquest cas, l’especulació urbanística. El fet que la seva protagonista, l’Adriana, sigui una enamorada de la platja de Castell, ja explica el perquè de la seva lluita literària, que reflecteix el que hauria pogut passar, i per sort es va evitar, en un dels paratges més singulars de la Costa Brava. Molt a prop d’allà, no tots han tingut la mateixa sort.
Al segon llibre, Aquí mano jo, que com el primer va quedar finalista al Cubelles Noir i que va guanyar el Premi de Novel·la Negra a Lloret de Mar, la Maribel explica les lluites, laborals, salarials i de tot tipus, de les kellys, les treballadores que netegen habitacions als hotels de la costa. I a Cartes marcades és la investigació sobre una xarxa de tràfic de persones d’abast mundial el que investiga la petita agència de detectius local.
L’Adriana Miralles i en Pau Escudero, els seus protagonistes a les tres novel·les, són una detectiu que comença en un món complicat i un jove informàtic que se les sap totes. Als llibres de la Maribel hi ha morts i investigació, sempre ajudada per l’amic de l’Adriana, en Ramon, un mosso d’esquadra enamorat que no acaba d’entendre el perquè de moltes coses de l’Adriana, perquè ella amaga un passat de maltractaments i submissió de la seva mare i d’ella mateixa a un pare que no vol ni veure però del qual s’ha d’ocupar. I al darrere de tot plegat, trames socials. Aquesta vegada ens porten a Empuriabrava després de la desaparició d’una cooperant d’una ONG que ajudava dones que volien fugir de la prostitució. Màfia georgiana, robatoris a gran escala de cases i tràfic de persones per dedicar-les a la prostitució. Això passa a casa nostra i a l’Estat espanyol, refugi de perilloses màfies. Una novel·la altra vegada amb component social, on la por és molt present, fins al punt que posa en perill una parella de ficció nascuda en un conte de la Maribel, que té encara moltes novel·les per escriure. Una aposta segura per als que els agrada la novel·la negra amb consciència social.