Mirades
Besalú i la processó dels Dolors
Avui és divendres de Dolors o divendres de Passió, el divendres anterior al diumenge de Rams que es considera l’inici de la Setmana Santa amb les primeres processons en què se subratllen els dolors que va patir la Mare de Déu en conèixer el destí del seu fill. És una festa destacada a Banyoles, Mieres, Amer i Peralada, entre altres poblacions catalanes, i especialment a la comtal vila de Besalú. A Catalunya el culte a la Mare de Déu dels Dolors es remunta al segle XI i pren especial rellevància al segle XV, quan la festa litúrgica va ser instituïda a Alemanya i es va escampar després per a tota l’Església catòlica.
A Besalú és festa gran. Per entendre-ho cal viure-ho. O conèixer gent que formi part de la Venerable Congregació dels Dolors de Besalú. Els ordes seglars dels Servites de Maria van arribar a Catalunya al segle XIII i són els que van introduir el culte a la Mare de Déu dels Dolors. I a Besalú, en concret, el doctor Jeroni Talavera va fundar la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors el 28 d’agost de 1699, segons consta a l’acta fundacional que es conserva a l’arxiu de la parròquia de Sant Vicenç. Aquest any, doncs, celebren els seus 325 anys d’història, i és una de les més antigues i emblemàtiques de Catalunya en actiu.
La setmana passada, coincidint amb l’inici dels actes del Quinari i de la festivitat d’enguany, que s’allargarà fins l’any 2025, van presentar dos projectes culturals: un disc de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i un llibre. El disc Emociona’t amb la SCCC: El Dolors de Besalú, presenta les melodies dels Apòstols en versió simfònica amb la participació també de la Polifònica de Puig-reig. I també han publicat La processó dels Dolors de Besalú: silenci, tradició i espiritualitat, un llibre de nou làmines il·lustrades obra de l’arquitecte gironí Xavier Masgrau, l’ànima dels Manaies de Sant Daniel. Aquestes làmines van acompanyades de textos d’autors com ara Martí Gironell, l’historiador Marc Sureda, la CEO del Bàsquet Girona Stefi Batlle, la primera manaia, i el periodista Salvador Garcia-Arbós, que parla d’“El Gran Dia de Besalú”. Presenten el present de la processó dels Dolors i reflexionen sobre el seu futur.
Avui s’arriba al punt culminant amb la processó dels Dolors, a partir de les nou del vespre. Pere Gratacòs i Boix, futbolista i entrenador d’equips com ara el Barça, l’Osasuna i el Figueres i antic seleccionador nacional és el prior del 325è aniversari. Per l’escenari medieval dels temples, carrers i places de Besalú es podrà veure una processó que, pel seu protagonisme històric i medieval, és considerada excepcional. El pas de la Veracreu, símbol de Besalú i que històricament només havia sortit al carrer en temps de pestes, guerres i fams, tornarà a sortir en processó pels carrers acompanyant la Verge Dolorosa. Ho fa des del 2017, quan es va commemorar el mil·lenari de Besalú i la seva arribada a mans del comte Bernat Tallaferro. Com diu el secretari de la venerable congregació, l’empresari Josep Lagares, aquesta ha esdevingut “pal de paller” i ha aglutinat els besaluencs “al marge de la seva condició o creences envers la solidaritat, la fe, l’esperança, la caritat i també la tradició”.