Som 10 milions
Revolució per la teulada
Les cooperatives d’habitatge no són pas un invent nou, però sí que de mica en mica sembla que es van estenent per tal de suplir les mancances de les administracions per abastir la ciutadania d’un habitatge allunyat del mercat immobiliari especulatiu. De fórmules, n’hi ha diverses, i a Terrassa se’n va presentar una de cohabitatge de propietat col·lectiva en un edifici que podria començar-se a aixecar a la tardor i acabar-se l’estiu del 2026 després que La Teulada Cooperativa guanyés el concurs de l’Ajuntament per a la cessió d’uns terrenys per 75 anys. Segurament és un model ja implantat en altres municipis i que beu d’experiències reeixides en altres països, però el de la cocapital vallesana agafa una nova dimensió. I és així perquè un dels darrers associats és la Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) i la promoció de divuit habitatges que es farà al cèntric carrer Mas Adei en reserva un terç per a persones amb discapacitat intel·lectual, trastorns mentals o paràlisi cerebral perquè hi puguin fer vida dins una comunitat.
“I si la revolució la comencem per la teulada?”, preguntava fent un joc de paraules la presidenta de Prodis, l’exsíndica local Isabel Marquès, per mostrar les virtuts d’un projecte que “va més enllà dels murs d’un habitatge, que parla de dignitat, il·lusió i esperança” i que “reimagina” l’habitatge com un bé comú. És “una declaració d’intencions sobre el món que volem construir”, amb una aposta per la cooperació, que es confronta amb la competència, com també ho fa la gestió col·lectiva davant la propietat individual, i “on cada persona té un lloc i una veu”, explicava durant la presentació, que es va fer a la Coral de Prodis.
El camí per arribar-hi no ha estat fàcil des que socis de la cooperativa de consum ecològic L’Egarenca van decidir el 2021 crear La Teulada-Associació Terrassenca per al Cohabitatge i començar a fer una comunitat d’interessats en aquestes fórmules. Precisament d’allà, deu socis van fundar La Teulada Cooperativa per aconseguir un terreny on construir un edifici, per al qual tindran una dotació dels fons Next Generation, amb criteris de sostenibilitat i estalvi energètic i espais comuns, una altra de les característiques del projecte, en què cap habitatge serà igual, explicava Bernat Colomé, d’Arqbag Cooperativa d’Arquitectura. Joan Gómez, president de La Teulada-Associació, ja advertia que ara tornaran a iniciar un nou cicle de famílies que vulguin viure en espais compartits perquè “proliferin” les cooperatives amb aliances i nous models de cohabitatge amb altres col·lectius de la ciutat.
En aquesta revolució, han tingut l’acompanyament de la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57 i de La Dinamo Fundació per a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, que els ha assessorat. El representant d’aquesta darrera, Xavier Julve, reivindicava un paper propositiu de la ciutadania més enllà d’exigir polítiques públiques a l’administració, amb la qual, al seu parer, cal teixir aliances. Per Julve, és “importantíssim” un projecte en un municipi com Terrassa perquè pot fer de “tractor al territori” per continuar ampliant el nombre d’habitatges en cessió d’ús, que en una dècada ja ha passat de deu a un miler.