Mirades
‘Lluenta’, eròtica i en català
Quan Laia Regincós es va posar al capdavant d’Edicions de la Ela Geminada, va tenir clar que calia continuar amb els llibres de literatura i pensament, però que havia d’explorar altres camins i que, creia, la novel·la eròtica en català n’era un. Així va néixer la col·lecció Idil·lis, que acaba de publicar el seu quart llibre. Després d’haver-se estrenat amb Delta de Venus d’Anaïs Nin, Obres púbiques de Manuel de Pedrolo i New animal d’Ella Baxter, la Laia tenia clar que volia publicar obra inèdita i aquest abril acaba de publicar Lluenta, de Marta R. Gustems, amb un pròleg de l’escriptor i periodista Pep Prieto. Aquesta tarda, a les set, el llibre es presenta a l’Espai 22 amb una conversa entre l’autora i l’escriptora, traductora i articulista Anna Carreras Aubets, que també està a càrrec de l’assessorament lingüístic.
Marta R. Gustems (Barcelona, 1976) és il·lustradora, pintora i escriptora. És autora del poemari A boca de fosc (Fonoll, 2020) i de les novel·les No en cap altre lloc (Llibres del Delicte, 2022), coescrita amb Maiol de Gràcia, i Endins (Pagès Editors, 2022). A Lluenta convida a abraçar els sentits, el cos, la curiositat i l’estrany. El llibre proposa 22 relats en què l’autora explora les profunditats del desig i les vides que es despleguen en les situacions més incertes. És, segons diu l’editorial, “una invitació als propis abismes a través d’una mirada íntima i provocadora”. L’autora, que acaba cadascun dels relats amb una paraula a la qual dona continuïtat el títol del següent relat, presenta el llibre “com un mirall trencat en bocins; de cada reflex, una història diferent: des de l’oníric i des de la realitat més crua, des del goig i des del temor, des de la iniciació fins a la maduresa”.
Tot això respon a la voluntat de l’editora, Laia Regincós, que pensa que “hi ha un forat en el món de l’edició”, i que teníem una falta de referents eròtics que aquesta col·lecció “venia a omplir”. Defensa la literatura eròtica que fins i tot incomoda, “històries de sexe, de desig, de fantasia, i que no necessàriament tot fos plaent”.
Idil·lis camina amb força amb el llibre d’una autora de casa nostra que, com demanava la Laia, “s’atreveix a indagar en la literatura eròtica, amb narracions fresques”. Saben que és un repte per a la llengua, que no és veritat que, com massa vegades s’ha suggerit, les marranades en català no són sexis. Volen, doncs, posar al dia el vocabulari eròtic en català i fer-ho d’una manera normativa, però amb la preocupació que el català quedi relegat als aspectes formals, “i el sexe és de tot menys formal”. Ho fan amb un llenguatge col·loquial però no groller i creuen que trobar l’equilibri serà la clau per parlar de sexe d’una manera clara i dura. “Els mons de Marta R. Gustems es tornen tan estranys com familiars, o precisament per aquesta familiaritat se’ns fan enigmàtics, i precisament per propers ens porten als racons més inexplorats”, escriu Pep Prieto en el pròleg. A Lluenta l’erotisme s’amaga pertot. Com escriu Prieto, “és una experiència sensorial que ens empeny a abraçar les nostres versions més inconfessables” i ens aboca a situacions “que et treuen de les zones de confort i t’estremeixen tots els porus”.