Opinió

Lletra petita

Continuem

““Continuarà...”, titulava el diari el cop de porta del 2014 a la consulta. En això estem, amb majoria o tirant pel dret no n’hi ha hagut prou. Però només amb repressió, tampoc

Les paraules que van emprar els líders estatals fa 10 anys per descartar la consulta que els diputats Herrera, Rovira i Turull els van proposar al Congrés, podrien ben bé ser les utilitzades dilluns pel PP per desacreditar el “troleig” del president Aragonès al Senat sobre el referèndum, o les d’ahir del govern de l’Estat sobre la mateixa qüestió, o fins i tot les que empren per esquivar un millor finançament o l’adequació de les grans infraestructures.... Els “La sobirania espanyola correspon a tots els espanyols... De res serveix vestir les reclamacions de calor popular... A la Constitució no hi cap... Als delinqüents, se’ls persegueix i se’ls deté” de Rajoy, Rubalcaba i Díez segueixen vigents. Aquest diari titulava “Continuarà...” i editorialitzava que el cop de porta del 2014 ens facultava a intentar-ho d’una altra manera. D’allà va venir el 9-N i l’1-O, i l’amnistia per la qual encara en depenen les legislatures catalana i estatal. Vàrem continuar, i amb el temps ens hem adonat que no n’hi ha prou a assolir una majoria independentista al Parlament, ni tirar pel dret amb un referèndum no pactat amb l’Estat que el persegueix encara. D’aquí els intents preelectorals del president de pactar-lo ara que l’aritmètica –però en cap cas la convicció política del PSOE– ho faria factible. No cal recordar les paraules de Sánchez descartant-lo. L’independentisme no surt del bucle, i per això tanta divisió de llistes pel 12-M. Però l’Estat comença a veure també que la qüestió catalana està per resoldre. La repressió ha empetitit la qüestió, preocupacions globals com ara la pandèmia la van arraconar, però acaba surant. Perquè l’estira-i-arronsa competencial no resoldrà la voluntat de decidir sobre l’autogovern. No sembla que el 12-M hagi de clarificar el bucle, més aviat potser hi inclourà plenament la governabilitat de l’Estat. Perquè cada cop més s’adonen que la persecució policial, primer, i ara ja judicial no resol la qüestió. Més i tot, la complica, i l’exporta a tot l’Estat, quan la judicatura qüestiona el legislatiu, per exemple, amb l’amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.