Opinió

Tribuna oberta

La gestió per impacte

El Global Impact Investing Network (GIIN), un grup de més de 400 inversors d’impacte dedicat a avançar les millors pràctiques del sector, comença el seu informe del 2020 sobre l’estat del mesurament i gestió d’impacte afirmant que el rendiment d’impacte s’està convertint en un potent diferenciador i en una nova dimensió significativa del rendiment general per a tots els tipus d’inversió.

Diríem més: entendre quin impacte –positiu o negatiu– estem generant en les persones, la societat o el planeta, i saber gestionar-lo per maximitzar els efectes positius al mateix temps que minimitzant els negatius, no és només un element diferenciador; davant el sentiment d’urgència que les nostres societats senten en relació amb els desafiaments socials i ambientals que ens toquen, hauria de ser un element estratègic central de qualsevol organització.

L’omnipresència de la paraula impacte i el creixement exponencial de la inversió d’impacte –del qual les microfinances, i per tant l’activitat de MicroBank, n’és una part– reflecteix una direcció en aquest sentit. Segons un estudi elaborat per SpainNAB, en col·laboració amb Esade Center for Social Impact, la inversió d’impacte a Espanya va créixer un 58%, fins als 1.208 milions d’euros, durant l’exercici 2022. Per la seva banda, el segment del finançament bancari d’impacte (inclou banca ètica i social i les cooperatives financeres d’impacte) van gestionar actius per valor de 1.743 milions d’euros el 2022, un creixement del 4,4% respecte a l’any anterior.

I és que les xifres, encara que encoratjadores, amaguen una realitat menys optimista: el volum d’inversió continua sent poc, comparat amb la dimensió dels desafiaments que ens estem trobant. Queden poc més de cinc anys fins que finalitzi el termini dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i estem lluny d’assolir-los.

Europa està sent proactiva en molts sentits, enfortint el sector social i de la inversió d’impacte, i forçant les empreses a pensar en el seu impacte no només de fora cap a dins, sinó també de dins cap a fora. Però les empreses han de prendre més iniciatives. És per això que, en els últims anys, el propòsit social de MicroBank s’ha reforçat i consolidat. MicroBank busca, a través del microcrèdit i altres préstecs amb impacte social, contribuir a la inclusió, a la creació de llocs de treball, riquesa i benestar, i focalitza el seu impacte a Espanya. I és que quan mirem les xifres, encara queda molt per fer: segons l’avançament de l’Informe sobre l’Estat de la Pobresa d’EAPN (2024), la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) continua augmentant, assolint els 26,5% de la població resident. La carència material i social severa és la que s’incrementa més, fins a assolir el 9% de la població. Al nostre país, gairebé la meitat de la població (48,5% de les persones!) arriba amb dificultat a final de mes. L’índex de desigualtat, encara que ha progressat, encara té marge de millora i encara que Espanya té el seu nivell més baix de desocupats en 15 anys, situat ara cap a l’11,6%, encara és el doble de la mitjana europea.

MicroBank busca ser part de les respostes que es donen a Espanya a aquests i altres desafiaments. El 2023 hem donat suport als emprenedors a crear més de 28.000 llocs de treball, i hem dedicat més de 33 milions d’euros a millorar l’ocupabilitat a través de la capacitació i l’educació. Tot i així, pensem que podem fer-ne més i millor: l’establiment d’un objectiu concret d’impacte permet posar-hi el focus i establir un pla d’acció per a la seva consecució. El nostre repte per a 2022-2025 és donar suport a la creació de 68.000 llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.