Som 10 milions
Què fem amb el Rec?
El barri del Rec d’Igualada tornarà a ser l’escenari, de dimecres a dissabte, del Rec.0, un esdeveniment que atrau milers de visitants a la capital de l’Anoia amb la seva proposta de botigues de moda efímeres en antigues fàbriques de la ciutat. Per uns dies, el silenci deixarà de regnar a la majoria de carrers del barri, on només queden una trentena de les 300 adoberies que havia arribat a tenir.
L’embranzida del boom immobiliari va estar a punt de transformar el barri, amb un pla urbanístic municipal que l’any 2009 es va trobar amb un ampli rebuig ciutadà i empresarial. El Rec.0 va néixer com a part del moviment ciutadà que volia aturar aquell pla amb l’argument que amenaçava la genuïna fesomia del barri. Marina Iglesias, una de les organitzadores de l’esdeveniment, recorda que el Rec.0 volia “visibilitzar i reivindicar el patrimoni industrial que hi ha al barri”. La pressió ciutadana i la crisi van acabar per enterrar el pla i es manté vigent la planificació de 1986, que només preveu usos industrials al barri.
Des de l’empresa impulsora del Rec.0, Rec Stores, Marina Iglesias sosté que el barri necessita “un pla urbanístic que permeti un canvi d’usos i que obri la porta a altres activitats de les que hi ha ara”, i hi afegeix que “l’únic que cal és que l’administració s’hi posi”.
I l’Ajuntament d’Igualada assegura que s’hi posarà. L’alcalde, Marc Castells, defensa que volen iniciar una modificació puntual del pla general de tot l’àmbit del Rec per convertir-lo “en un barri híbrid amb sòl residencial, de serveis i el sòl industrial que segurament s’ha de mantenir”. Després d’anys d’anuncis, l’alcalde igualadí defensa que ara és el moment perquè en breu seran una realitat el nou enllaç de la ronda sud i la Via Blava del riu Anoia, totes dues actuacions al barri del Rec.
El futur del barri del Rec és un debat recurrent a Igualada. Tant, que el geògraf igualadí Alfons Recio té la sensació de viure “el dia de la marmota” per les promeses de plans urbanístics i debats sobre el barri que continuen “al mateix punt que fa 20 anys”. Recio considera que “s’ha de redactar un pla que inclogui una diversitat d’usos del sòl i que respecti el caràcter del barri, un espai únic a Europa on conviuen la ciutat preindustrial, la ciutat industrial i la ciutat postindustrial”. Ara bé, l’urbanista reconeix: “No tinc la sensació que [des de l’Ajuntament] s’atreveixin a obrir el meló tal com s’ha d’obrir.” Recio matisa que potser la manera d’abordar la transformació del Rec és “a través de petites actuacions”, però lamenta que “tampoc s’estan fent”. Aquest geògraf recorda que “la majoria de governs que impulsen una renovació del POUM cauen en les següents eleccions” i, de fet, és el que va passar després del darrer intent de planificació al barri del Rec.
Diumenge, quan ja hagin marxat les botigues, els músics i les furgoteques, el Rec d’Igualada recuperarà el seu paisatge únic, ple d’esquerdes a mode de cicatrius que ens recorden que hi va haver temps millors.