Tribuna oberta
Propostes de valor per al mercat laboral català
El mercat laboral de Catalunya continua vivint un impuls extraordinari. Després d’un febrer força positiu i un març gairebé històric, el territori va viure a l’abril la reducció de l’atur més elevada dels últims tres anys, amb la creació de gairebé 39.000 nous llocs de treball. A més, s’ha seguit la tendència cap a una major contractació indefinida: gairebé la meitat dels contractes laborals signats a Catalunya a l’abril eren indefinits. Aquestes xifres parlen amb prou eloqüència sobre el mercat vibrant del país que ha fet un assoliment remarcable: 3,78 milions de treballadors, el nombre més alt mai registrat en aquest mes i la tercera millor marca històrica. Sens dubte aquest és un moment engrescador per un entorn laboral cada cop més dinàmic, divers i atractiu.
Ara bé, més enllà d’aquests indicadors falaguers, cal recordar els grans desafiaments que el nostre mercat del treball català afronta, com l’elevat índex de desmotivació, la baixa oferta de talent qualificat per cobrir una demanda elevada o l’alta mobilitat dels professionals. Aspectes que es donen especialment en professions tècniques vinculades a la tecnologia, l’enginyeria, el sector farmacèutic i el químic, i que generen problemes per conservar el talent en les organitzacions. Aquesta volatilitat no té només a veure amb els salaris, tot i que el 52% dels professionals catalans enquestats per a la nostra Guia del Mercat Laboral 2024 consideren que no cobren sous adequats a la seva tasca.
Hi ha més aspectes que els estrictament remuneratius per fidelitzar l’equip o captar nous professionals que tenen a veure amb la proposta de valor per al treballador, començant per les perspectives de futur. Com a experts en els processos de selecció i gestió del talent, cada cop notem que és més habitual que els candidats demanin, durant les entrevistes, quines són les seves oportunitats de desenvolupament en l’organització. I cal anar amb compte amb això, ja que no saber donar una resposta clara penalitza sovint el procés de captació d’aquests talents que donen gran importància al fet de créixer i evolucionar dins l’empresa.
Una altra dada reveladora té a veure amb la conciliació. Prop del 60% dels professionals catalans afirmen que estan satisfets amb el grau de conciliació que els ofereix la seva empresa. Aquesta és una palanca clara de millora del seu nivell de motivació, i això fa que aquelles empreses que no conciliïn se situïn en un clar desavantatge competitiu respecte a les que sí que ho fan. En aquest sentit, cal deixar de pensar a fomentar polítiques de conciliació com a despesa i veure-les com una inversió de futur per millorar la competitivitat.
Per acabar, uns altres aspectes clau perquè una proposta de valor sigui consistent i atregui els millors candidats són la inclusió, la diversitat i el compromís amb els valors socials i mediambientals. Els catalans valoren treballar per a organitzacions ètiques amb impactes positius més enllà del seu compte de resultats. Cada cop més, ens interessen l’ànima i els valors que hi ha darrere els negocis.