TRIBUNA
‘Music is the answer’
Demà passat, un dels grans pioners de la música house, el novaiorquès Danny Tenaglia, farà ballar els assistents al festival Sónar al ritme de les peces que l’han elevat a llegenda al llarg dels seus 30 anys de carrera. Entre les quals, la mítica Music is the answer, un clàssic de les pistes de ball de finals dels noranta que ens recorda que, tot i que no hi ha receptes màgiques que resolguin els nostres problemes, la música pot ser un refugi en moments difícils i una font d’inspiració en els més alegres.
La música ens permet viure situacions increïbles com la de fa uns dies al Primavera Sound durant el concert de la gran diva Lana del Rey –amb permís dels i les swifties–. Els acords que anunciaven la seva aparició van implosionar sobre els 75.000 assistents que feia més de sis hores que l’esperaven, i els va provocar un èxtasi místic seguit d’una plorera generalitzada que no va parar en tota l’hora que va durar el concert. Amb un repertori centrat en el desamor, la pèrdua i la lluita per trobar el teu lloc al món, amb cançons aparentment narcisistes però que parlen tant d’ella com del seu públic, Lana del Rey connecta amb el desconsol dels adolescents i no tan adolescents, que troben en la seva obra una medicina per al dolor.
La música ens permet comunicar els nostres sentiments i experiències d’una manera que les paraules no sempre poden. En un moment d’hiperconnexió i soroll constant, ens ofereix un espai per a la reflexió i la introspecció. Ens permet connectar amb les nostres emocions més profundes i sentir-nos menys sols. En un món que sovint pot ser cruel i indiferent, en una societat cada vegada més individualista i competitiva, la música ens recorda que no estem sols, que hi ha algú que entén el nostre dolor i la nostra pena perquè ha viscut el mateix que estem vivint nosaltres.
La cultura, en totes les seves manifestacions, ens enriqueix com a persones, ens ensenya a pensar de manera crítica i ens ajuda a connectar amb els altres. Però la música especialment, amb un potencial enorme per transformar vides, és una necessitat humana bàsica. Hauria de figurar entre les coses escollides per portar a una illa deserta o per salvar en una hipotètica destrucció mundial. Pot ajudar nens i joves a desenvolupar la seva creativitat i la seva autoestima. Redueix l’estrès, l’ansietat i la depressió i pot ser una eina poderosa per a la rehabilitació, la integració social i la resolució de conflictes.
Estem immersos ja en època de festivals i concerts, un moment ideal per consumir música en directe. Hi podem anar sols o acompanyats, i hi podem portar els fills, per petits que siguin. La màgia de viure la música en directe és una experiència única que transcendeix el simple fet d’escoltar una cançó. És una oportunitat per sentir-nos part d’alguna cosa més gran, una energia compartida que ens omple d’una alegria i una llibertat indescriptibles. La música és un llenguatge universal que no entén de fronteres ni de diferències culturals. En una era digital en què tot sembla efímer, la música en viu ens ofereix moments eterns, records que queden gravats a la memòria. Quan portem els nostres fills a un concert, els estem regalant una experiència que probablement els acompanyarà tota la vida. Els estem ensenyant el valor de la creativitat, de l’expressió artística i de la connexió humana. I, d’aquesta manera, estem assegurant que la música continuï sent la resposta per a les generacions futures.