Keep calm
Respecte per al vot
La situació política a Catalunya i a Espanya és inestable: pot ser que s’hagin de repetir les eleccions al Parlament perquè ni Carles Puigdemont ni Salvador Illa no hagin aconseguit els vots necessaris per formar govern i, a més a més, la crisi a Catalunya pot comportar que Pedro Sánchez es vegi forçat –o a bodes convidat– a convocar uns nous comicis per a les Corts espanyoles.
Cada vegada que s’han de repetir unes eleccions o cada vegada que s’escurça una legislatura per tornar a votar, es lesionen els fonaments més elementals de la democràcia perquè es diu als electors que el seu vot no serveix o que ha caducat abans d’hora. Tant li fa si es tracta d’una situació com la de Catalunya, on el Parlament es pot autodissoldre perquè hi ha dificultats per formalitzar un pacte de legislatura, com si s’anticipa una convocatòria electoral per la pèrdua de suports o pel caprici del partit que ocupa el govern. En qualsevol d’aquests casos, qui en realitat pren la decisió de no constituir o de no continuar una legislatura ho fa fortificat en l’orgull de no cedir davant dels adversaris i en la tàctica tramposa de voler repetir una votació que no li agrada. La polarització política no és circumstancial; cada vegada costarà més d’obtenir majories absolutes i de teixir pactes de legislatura i els governs en minoria hauran de suar.
Els partits polítics s’haurien d’adonar que la instrumentalització que fan de les institucions i de les convocatòries electorals fomenta el distanciament dels ciutadans, l’abstenció i l’aparició de formacions antidemocràtiques i rebentaires. La democràcia no se sosté només perquè els ciutadans votem, sinó també perquè aquells que escollim assumeixin l’encàrrec de representar-nos i de treballar des d’on els hem posat, sigui en el govern, en l’oposició o dins un laberint d’on només poden sortir si pacten.