Restaurant Bahia, far de la gastronomia gironina
Per raons estrictament d’edat, un servidor deu ésser un dels pocs clients que vam tenir l’honor d’estar presents a la inauguració del sempre estimat i admirat Restaurant Bahia de Tossa de Mar. Corria l’any 1954, i amb només 21 anys i de la mà de tot un senyor de Girona, em refereixo al Sr. Manel Bonmatí, vaig tenir l’immens honor de compartir la inauguració d’aquest restaurant, que des del primer moment es va convertir en referent gastronòmic. Recordo com si fos ara mateix el matrimoni Agustí Canadell –gironí– i la seva esposa, la tossenca Camil·la Cruañas, un matrimoni amic i acollidor. Cada dimecres, fes fred o calor, anàvem a sopar al Bahia, i el sol fet de parlar d’aquell temps, em fa reviure els millors moments de la meva joventut. Sí, estimat lector, el record i les vivències de Tossa il·luminaven els somnis d’un jove locutor de Ràdio Girona. Aquest mes de juny, el restaurant Bahia va celebrar el seu 70è aniversari. La gran majoria dels assistents a la inauguració ja no es troben entre nosaltres. Però els pocs que encara gaudim de la lluminositat dels seus gloriosos fogons, estic segur, completament segur, que ens aplegarem a l’entorn del restaurant embellit amb les seves pintures presidides pel retrat de la Camil·la, jove i maca, tal com jo la recordo i venero. I des d’allà a on es trobi aquesta tossenca tan estimada, penso que estarà cofoia, no solament de la llum, del color i el paisatge de la seva benvolguda Tossa, també perquè el seu Bahia s’ha convertit en un dels millors restaurants de tota la Costa Brava.
Girona