Opinió

‘Tourists go home’

M’hauria de penedir dels viatges que he fet i els llocs que he contribuït a massificar

He estat fent de guia aficionada per la ciutat de Girona i per la Costa Brava. Vaig portar una noia americana a fer un tomb pel Barri Vell i ens vam topar amb el clàssic missatge “Tourists go home”. Encuriosida, va preguntar si a la gent de Girona no li agrada tenir visitants. Depèn, li vaig dir, als que en fan negoci segur que els agrada, als altres, depèn a qui ho preguntis. A mi m’agrada ensenyar els llocs que trobo interessants de la meva terra, i m’encanta quan veig expressions d’admiració quan ensenyes les escalinates de la catedral o les cales del camí de ronda de Sant Antoni a Platja d’Aro. Dissabte vam coincidir amb la manifestació contra el turisme que es va fer a Girona. Alguns dels lemes que exhibien els manifestants eren “Fora turistes” (dels nostres barris) i “Miris on miris tot són guiris”. Només podria defensar-me dient que almenys no promociono la ciutat des de cap TikTok, ni fent campanyes des del mateix govern com l’anunci que vaig veure de Catalunya en plena retransmissió del Tour de França cridant tot el món a venir a casa nostra.

Posats a manifestar-se, podrien fer-ho davant del Patronat Girona-Costa Brava o la Generalitat mateix. Per altra banda, no entenc ben bé què hi feien les banderes de Palestina en la protesta. És on volen anar de vacances? O potser canviarien els turistes per refugiats, i tan contents? No recordo cap manifestació contra el turisme a la Costa Brava en tota la meva joventut vivint-hi. Em miro els manifestants. Tota aquesta gent renuncia a fer turisme? Tenen segona residència a la costa? Potser no hauria d’ensenyar la meva terra als forasters. I m’hauria de penedir dels viatges que he fet i els llocs que he contribuït a massificar i que no esmentaré per por de represàlies. Aniré de dret a un grup de conversió de turistes anònims. Començaré així: “Jo abans era turista. Viatjava en avió i llogava un apartament amb Airbnb però fa sis mesos que soc sostenible i respectuosa amb la gent local, només viatjo a peu, em desplaço en bicicleta o transport públic i no he fet un brunch des de fa tres mesos, quan vaig caure a la temptació i vaig anar a un establiment de Girona que serveixen avocado toast amb flors i lattes en comptes de cafès amb llet.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia