Opinió

Som 10 milions

Missió Antoni Benaiges

La Missió Benaiges ha estat una via per dignificar la memòria del mestre que va prometre el mar als seus alumnes

La II República espanyola va fer aflorar un planter de mestres que amb la seva pedagogia van revolucionar l’ensenyament tradicional. Un d’aquests va ser l’Antoni Benaiges, un mestre de Mont-roig del Camp destinat a Bañuelos de Bureba, a la província de Burgos. La seva metodologia d’ensenyament, basada en la participació activa i l’ús de la impremta, va transformar la vida dels seus alumnes, fins al punt que l’any 1936 els va prometre portar-los a veure la mar a la seva vila natal, però no va poder complir-ho: la Guerra Civil li ho va impedir en ser assassinat.

La pel·lícula El mestre que va prometre el mar (2023), basada en aquesta història, va arribar fins a un parell de professors madrilenys, que amb el suport de l’associació Escuela Benaiges, que és qui manté museïtzada l’escola de Bañuelos de Bureba, es van mobilitzar per fer realitat la promesa del mestre. Els nens viatgers no serien pas els d’aquesta petita vila –avui dia inexistents–, sinó un grup del Sector 6 de la Cañada Real de Madrid i del barri de la Cartoixa de Granada, que per la seva situació d’extrem risc d’exclusió social, o bé no havien vist mai el mar o no n’havien pogut gaudir.

Els fons per viatjar es van recaptar mitjançant un crowfunding amb el qual, gràcies al suport solidari i generós de més de dues-centes persones i entitats, el passat 2 de juliol, els 29 nens i nenes amb les corresponents educadores van començar el viatge. Aquest ha transcorregut per les comunitats autònomes de La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, amb un projecte pedagògic d’aprenentatge i convivència, en el qual el model de l’escola republicana ha estat l’eix central i alguns dels espais de memòria visitats, com l’escola de Bañuelos de Bureba, el Memorial de La Barranca i el Parc de la Memòria de Sartaguda, el fil conductor de l’experiència.

El 4 de juliol la Missió Benaiges va arribar a Maella, la vila aragonesa que va ser escollida per fer-hi parada després que els organitzadors trobessin casualment l’article Escuelas Graduadas de Maella, de Lola Bielsa, en el qual van descobrir la importància d’aquesta localitat en el projecte educatiu de la Segona República. Així doncs, va ser de visita obligada l’edifici històric de les escoles, gràcies a la col·laboració del CEIP Virgen del Portal i dels seus alumnes, amb qui van compartir activitats esportives. També el grup va poder endinsar-se en el castell de Maella guiats per Jesús Godina, membre del Centro de Estudios Maellanos, entre altres activitats. El viatge va arribar a la seva fi simbòlica amb la vista i el gaudi del mar a Mont-roig del Camp. La Missió Benaiges ha estat una via per dignificar de la millor manera possible la memòria del mestre: fent una aposta solidària per la infància exclosa i per la seva educació com a via de futur. Gràcies per fer-ho possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia