Editorial

Regeneració democràtica sense concretar

Que el president d’un govern d’una democràcia suposadament consolidada presenti al Congrés un pla de regeneració democràtica ja indica precisament la mala qualitat democràtica del sistema. Pedro Sánchez va desvetllar ahir finalment en què consistirà el resultat de la seva reflexió de cinc dies, quan la investigació judicial envers els negocis de la seva esposa va dur-lo a considerar fins i tot la dimissió del càrrec. Doncs bé, consistirà solament en el desplegament del reglament aprovat pel Parlament Europeu en matèria de transparència i control de les subvencions estatals als mitjans de comunicació. La maniobra lliga de mans i peus el Partit Popular, que a escala europea va votar a favor del reglament, però tot i basar-se en una diagnosi compartible el dubte és com s’aplicarà, si farà curt o si posarà en risc precisament el que es proposa defensar: la llibertat d’informació dels periodistes. També hi ha dubtes sobre l’abast real dels mesures, si seran simplement propaganda governamental buida o si fins i tot, com desgraciadament ha passat amb altres precedents, la llei servirà per a finalitats perverses contràries a l’objectiu que es persegueix.

En qualsevol cas, el debat d’ahir va servir per centrar-se en la pluja descontrolada de falses notícies destinades a manipular l’opinió publicada amb subvencions públiques. Per combatre-ho, Sánchez proposa una bateria diversa que passa per aplicar més transparència governamental, impulsar una nova llei de publicitat institucional que substitueixi l’aprovada fa vint anys, exigir als mitjans privats que facin públic el seu accionariat i la seva difusió real i contrastada, i també sancionar els diputats i senadors que incompleixin l’obligació de presentar una declaració de béns. Els propòsits de la regeneració, doncs, abasta molt però concreta poc, i caldrà passar per un procés de discussió amb les altres forces parlamentàries i amb els professionals del periodisme que s’allargarà fins al setembre. De moment, tot i la pompa amb què s’ha anunciat un possible acord amb Sumar, es passa de puntetes per la derogació o reforma de la llei mordassa i la del delicte d’injúries a la corona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia