Opinió

Mesells

Cada cop és més habitual trobar tota mena de restes que algú hi deixa sense cap mirament

La notícia de dimarts sobre l’increment dels controls que farà l’Ajuntament de Girona per evitar que la gent deixi la brossa fora dels contenidors m’ha portat de seguida al diccionari de sinònims a la recerca de la paraula adient per titular aquest article. He anat a la paraula tossut per mirar de trobar la que més encaixa amb l’actitud de determinats ciutadans que ha portat l’administració a prendre aquesta decisió i hi he trobat, entre altres: rebec, repatani, recalcitrant, indòcil, obtús, caparrut, indisciplinat, rebel i, finalment, marrà. He quedat parada del munt de paraules que ofereix el diccionari per definir l’obstinació, però –més enllà de la cara amable de la tossuderia– hi ha actituds persistents que no ho són gens, d’amables, i, consultat l’Alcover Moll, n’he trobat una altra que la meva mare feia servir sovint i que per la seva precisió ha estat l’escollida: mesell.

Explica la Núria Astorch en la seva crònica que l’Ajuntament de Girona ha intensificat el control per sancionar qui deixa les escombraries –que no bassura, com es torna a sentir, incomprensiblement– fora dels contenidors. Cada cop és més habitual trobar a la seva vora –al meu carrer és cada dia– tota mena de restes que algú hi deixa sense cap mirament. En un altre cèntric carrer de Girona on hi ha un edifici antic que algú ha anat buidant ha calgut avisar l’Ajuntament dues vegades per l’acumulació de deixalles –un vàter inclòs– al costat del contenidor groc per ser més exactes, que implicaven un risc per la circulació dels vehicles. Que jo sàpiga, ningú no se’n va fer responsable ni va ser identificat, malgrat haver actuat a la llum del dia i amb total indiferència; ans al contrari, es van retirar les deixalles d’urgència a cost zero per als infractors. En un moment d’increment de les taxes, d’implementació del porta a porta i de l’esforç que significa per als ciutadans el seu compliment, és absolutament imprescindible que l’administració es mostri inflexible amb els rebecs. El que no tinc gens clar és que se’n surti ni de vigilar ni de sancionar. Els mesells que no accepten les normes de la comunitat, a qui se’ls en fot el planeta, el canvi climàtic i la nostra supervivència, són, segons l’Alcover Moll, “insensibles als cops i aturats d’enteniment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia