Opinió

Keep calm

Refugis

La fita dels 40 graus a l’Observatori Fabra de Barcelona, que és la més alta dels últims 110 anys, afegeix més neguits a les hores que vivim. Els experts diuen que aquest pic de calor d’aquesta setmana es deixarà sentir també a Girona. Són temperatures que Lleida retenia en el seu imaginari, i també les comarques d’interior, vegueries a banda. El rècord ha deixat de banda les de Tarragona, per bé que al Priorat ja hi ha hagut un dels temuts incendis forestals que aquesta calorada ens serveix en safata.

Poca broma amb aquesta calor, que fa que l’atenció mèdica també hi hagi de dedicar els seus recursos i interès. Finestres esbatanades, ventiladors girant, aires condicionats connectats, persianes avall i aigua fresca per aturar aquesta cremor instal·lada als carrers. Un mal negoci, les places dures i l’urbanisme formigonat, que no fa sinó multiplicar la temperatura.

La situació d’emergència climàtica ens ofereix aquestes mostres extremes, i preparem-nos per a la reacció en forma de xàfec que acostuma a ser l’altra cara dels estralls de la temperatura. En el paquet de la protecció hi ha aparegut darrerament l’opció dels refugis climàtics. Una oferta que eixampla la protecció a espais reservats a d’altres usos, ja sigui piscines privades, de clubs esportius com el GEiEG gironí, o les dutxes del pavelló de Fontajau, o els soterranis de la catedral, que ofereix el Bisbat, per passar una estona a la fresca i poder-se refer de la calorada.

La necessitat del refugi climàtic, com quan en temps de guerra la gent es refugia al metro o d’altres soterranis davant l’amenaça de les bombes. La necessitat del refugi climàtic com qui ha d’anar als rentadors (antigament als pobles, i ara a locals amb rentadores) perquè els nous pisos s’estalvien aquest espai i ens envien a zones comunitàries. La necessitat del refugi com qui duu la canalla al parc infantil a deixar-se lliscar pels tobogans perquè a casa ja no hi ha marge ni espai.

Necessitats de refugis, de tant que ens costa de viure sense protecció en aquest món que hem capgirat!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia