Editorial

L’aposta consolidada dels festivals musicals

Els festivals musicals de l’estiu tornen a ser un any més una aposta que sedueix els espectadors i aporta un valor afegit al territori. I demostren que l’estiu i les vacances poden compaginar perfectament la platja i el pur entreteniment amb la cultura. Es tracta d’una oferta present a tota la franja mediterrània, que a les costes catalanes té una especial embranzida. Per la quantitat i també per la varietat del que ofereixen els diferents escenaris, amb les actuacions de primeríssims noms de l’escena nacional, estatal i internacional que els organitzadors es rifen enmig d’una forta competitivitat. El secret de l’èxit reiterat és saber combinar el que poden ser propostes de música més lleugera amb propostes més properes al classicisme, amb cites que inclouen des del degà festival de la Porta Ferrada, el famós Festival de Cap Roig, el de Peralada, la Schubertíada de Vilabertran i el Festival de Música de Torroella, per posar només alguns exemples de les diverses disciplines.

Que sigui una aposta consolidada, però, no vol dir que estigui exempta de risc perquè els organitzadors, alguns amb suport de les administracions públiques, tenen prou experiència per saber quina tecla cal tocar, però pel que fa a les actuacions en directe sempre hi ha un component d’imprevisibilitat, tant pel que fa a la resposta del públic com a la situació atmosfèrica. Segurament per això hi ha una certa reiteració en alguns noms que ja són assidus i que es combinen amb altres propostes més innovadores. Al capdavall aquests festivals son la posada de llarg d’intèrprets que al llarg de tot l’any dipositen en el format dels concerts la possibilitat d’assolir visibilitat i fer una mica de calaix. Ja no són els discos sinó les entrades el que permet tirar endavant la indústria musical. Alguns dels festivals arriben ja al tram final mentre que d’altres enceten la programació enfilant les darreres setmanes d’estiu reivindicant-se enmig d’una oferta que la resta de l’any té continuïtat en altres escenaris permanents, com els auditoris, i també en les festes majors. Una manera molt saludable, per al cos i també per a l’esperit, de complementar les vacances amb el consum cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.