Editorial

Hotels per a rics, però beneficis per a tots

Els llits de les places dels hotels de luxe de Barcelona han augmentat un cinquanta per cent la darrera època, una dada que, lògicament, valoren molt positivament els empresaris del sector però que té un contrapunt de matisació per part d’algunes veus autoritzades que en destaquen aspectes negatius. D’entrada, ja hi hem insistit en editorials anteriors: el turisme de qualitat no ha de voler dir necessàriament turisme de luxe, i per tant de més poder adquisitiu. El turisme de qualitat ha de ser una ponderació de bona oferta, de sostenibilitat i de civisme. I aquesta fórmula pot compatibilitzar perfectament una oferta destinada a totes les butxaques. Per això l’augment considerable de llits en hotels de cinc estrelles confirma una tendència que obliga a fer algunes reflexions. Sobretot tenint en compte que es produeix en una ciutat on anteriors governs municipals han plantejat i han aplicat topalls a la creació de nous equipaments hotelers perquè havien arribat a la conclusió que s’estava arribant a un límit desaconsellable.

Els hotels de cinc estrelles gasten més aigua perquè la neteja s’intensifica i també perquè la seva oferta inclou piscina, jacuzzi i generoses banyeres, que en un context de sequera fan disparar el consum. També atrauen un tipus de clientela que en gran part es desplaça en avions o vaixells privats, és a dir generant més contaminació. En tercer lloc, pel que fa a la propietat de molts d’aquests establiments, correspon a fons d’inversió estrangers i no necessàriament generen riquesa que reverteixi en el territori més enllà dels salaris als treballadors. La ciutat de Barcelona disposa de 445 hotels, amb 78.083 places, segons les dades del consorci Turisme de Barcelona del mes de juliol passat. Fins a 6.717 llits són de gran luxe (8,6%), i 6.579, de cinc estrelles (8,4%). La musculatura d’aquest tipus d’oferta reverteix en el pol d’atracció turística, i això és bo, però sense perdre de vista que l’elitització té un impacte divers. D’una banda, l’atracció inversora és un element d’impuls econòmic, però, de l’altra, cal assegurar que els turistes rics gastin diners en benefici de tots. Començant pels treballadors dels hotels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia