Opinió

Keep calm

Poblet al cap

El flamant govern Illa es tancarà al reial monestir de Poblet durant dos dies per mirar d’encarar el curs polític en la fase de gestió tenint clars els principals arguments. Ho faran a l’ombra de l’arxiu del president Tarradellas, i en un espai que tant Carles Puigdemont com Oriol Junqueras també reivindiquen com a propi, perquè tant l’un com l’altre hi han anat a buscar recer.

És clar que aquí serà tot el govern qui s’hostatgi a Poblet. L’anterior, el del president Aragonès, va fer també una trobada l’any 2021 en una casa de colònies, aquest ho farà a l’hostal que hi ha a l’àrea del monestir, que de fet és propietat de l’Estat, i ja els deuran arreglar el preu.

Parlant de preu i de diners, Alícia Romero és la consellera que s’ha posat a refer les xifres d’aquest any, el pressupost per aplicar-lo l’any vinent. Aquest 2024 serà temps de pròrroga. Ja recordareu que va ser el pressupost del 2024, la impossibilitat d’aprovar-lo –en principi pel Hard Rock i la negativa dels comuns–, el que va fer que s’avancessin les eleccions. Però a més li caldrà trobar la fórmula singular de finançament, que ha estat la clau de l’acord amb ERC. Tot això, a tocar de l’Espluga de Francolí, que fins fa dos dies ha patit els estralls de la sequera. Un altre dels grans problemes a resoldre.

Tornant a les trobades d’equips de treball, el president Illa, seguint el model de Maragall, ja havia fet un govern a l’ombra, que ara també vol fer Junts, per fer el seguiment de qui governa. Ara la trobada de Poblet deurà servir per cohesionar, per marcar objectius i perquè els consellers s’acabin de conèixer. Per passar de l’ombra al primer pla.

I va bé que sigui en un entorn històric, de càrrega simbòlica per al país. Allí on reposen les despulles dels monarques catalans i on, per culpa dels saquejos que va patir el centre amb la desamortització de Mendizabal, encara no es té clar quin dels dos cranis que hi ha a la tomba de Jaume I és el del rei. Saber on es té el cap sempre és important, la gran lliçó de Poblet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia