Opinió

Mirades

Importem crims, exportem droga

Catalunya s’ha convertit en el jardí de la marihuana, amb moltes plantacions, i això la relaciona amb el crim organitzat

Catalunya és el jardí de la marihuana a Europa. Vaig sentir la frase a la periodista de TV3 Fàtima Llambrich, que ha investigat sobre el tema i ha escrit Brots de narcosocietat, i també fonts dels Mossos d’Esquadra han estat contundents en aquest sentit. Cal diferenciar, però, entre tràfic d’haixix, que prové del Marroc i segons l’autora entra a casa nostra en narcollanxes, i la marihuana, que es conrea cada vegada més al país, des de pisos fins a naus industrials i, cada cop més, en grans plantacions al mig del bosc o en llocs de difícil accés, fortament vigilades per gent que prové de fora del país. Gent armada i perillosa.

Quan vaig sentir aquesta nova manera d’introduir droga, sigui pel delta de l’Ebre, sigui per la Costa Brava, em vaig recordar d’una gran operació que es va fer el 1988 a cala Morisca, una cala entre Lloret de Mar i Tossa de Mar, petita i de difícil accés des de terra, on un grup de narcotraficants van construir a l’interior de la muntanya uns sofisticats passadissos amb vagonetes per traslladar la droga, i fins i tot un ascensor, em sembla recordar. Van detenir tota la banda i van confiscar disset tones a cala Morisca i mitja tona més a Maçanet, amagada sota una cort de porcs. El cap de la banda era un cors amb lligams amb la màfia que s’enorgullia de la seva activitat de contrabandista, ja que rebutjava la denominació de narcotraficant. Vull dir que fa anys i panys que la droga entra en llanxes o barques per la nostra costa.

Aquest dia, el periodista Sergi Sol va dir a la tertúlia d’El matí de Catalunya Ràdio, que aquest estiu presenta Francesc Garriga, una frase al voltant dels problemes de seguretat que viu el país: “Exportem marihuana i importem crim organitzat.” Després em va dir que la frase era de l’intendent Ramon Chacón, cap de la comissaria general d’investigació dels Mossos. El problema, segons ell, és que ara Catalunya ja no és, només, un país on la droga hi està de pas, sinó que s’ha convertit en un país productor i que això és un reclam per al crim organitzat. Certament, es desarticulen moltes plantacions, al ritme de dues per dia, petites o grans. Ara mateix, Catalunya és el lloc d’Europa on s’està produint més marihuana. Hi ha diversos motius: el clima i la laxitud de les condemnes que preveu el Codi Penal, molt inferiors que en altres països de la UE. Quan l’intendent parla d’importar crim organitzat, es refereix més que res a les bandes que venen per transportar la mercaderia, però sobretot per vigilar-la. Gent armada amb fusells i pistoles. Molts delictes de sang hi estan relacionats, no perquè atemptin contra la població civil, sinó per baralles entre bandes, que es roben entre si o s’enfronten pel territori. Aquesta és la marihuana que després, en bona part, s’exporta a Europa. I el que preocupa més els Mossos: al marge dels enfrontaments a trets amb morts i ferits, hi ha una xarxa clientelar de gent del país: personal de companyies elèctriques, lampistes, paletes, agents de la propietat immobiliària, llogaters, transportistes i massa policies que es deixen seduir pel diner fàcil de la droga, que, com la substància, també enganxa i et porta a la perdició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.