Articles

Una 'first lady' a 'Polònia'

Què se'ns hi ha perdut a NY?

De Nova York amb amor: http://www.nbc.com/Saturday _Night_Live/video/clips/palin-hillary-open/656281/.

Apa, ja està. És maco, oi? Sarah Palin i Hillary Rodham Clinton adreçant-se l’una al costat de l’altra a la gran nació americana. No són elles de debò, naturalment, sinó dues actrius, la semblança de les quals amb l’original és particularment xocant en el cas de Sarah Palin. Els responsables de Saturday Night Live hi van treballar molt. Només la perruca els va suposar cinquanta hores de feina.

El guió és molt brillant. A cada minut que passa Palin està més contenta d’haver-se conegut i de ser on és, és a dir, en plena cursa per la Casa Blanca. Tanta casualitat i tanta sort l’astoren a ella mateixa, que gairebé presumeix de ser idiota. Mentrestant, Hillary se la veu cada cop més frustrada i indignada. Quan sent dir a Palin que gran que és un país on “qualsevol” pot ser president només que ho desitgi “prou”, ja no pot més: s’emprenya tant que trenca el faristol.

La NBC va batre rècords d’audiència amb aquesta minicomèdia que, de moment, no hi ha perill que emulin ni la competència ni la realitat: les últimes informacions apunten que Hillary posa tanta cura a no coincidir amb Palin que fins i tot ha cancel·lat per aquest motiu la seva assistència demà dilluns a un acte de protesta a Nova York contra el programa nuclear iranià. Tampoc no li va dedicar ni un mot el dilluns anterior, quan va anar a fer campanya per Obama a Florida.

Pot ser això una decepció per a alguns?
S’ha de ser molt babau per no veure que, nomenant Palin, John McCain intentava rendibilitzar a favor seu la decisió d’Obama (defensa pròpia?, error històric?) de no voler Hillary ni com a vicepresidenta. Tot i el perill que molta hillarista ofesa i indecisa acabi no anant a votar.

I ara això com s’arregla?
Estrategs demòcrates, de sobte conscients del perill de no tenir dins del ticket electoral cap dona capaç de mossegar una altra dona sense semblar –o ser– sexista, van girar els ulls cap a Hillary. Com esperant que la no-candidata fes a Obama el gran servei, i la gran feina bruta, d’atacar Palin.

De moment tot indica que Hillary
els ha dit que s’hi posin fulles. Quan Sarah entra, Hillary surt. Quan Sarah piula, Hillary badalla. ¿Fa això per revenja o per càlcul? ¿Creu –o vol creure– que Obama perdrà el novembre del 2008 i s’està reservant ella per al novembre del 2012? ¿Serà llavors quan veurem un cara a cara real entre ella i Sarah Palin?

Sigui com sigui, alguns no s’han pogut esperar
i s’ho han cuinat ells mateixos, en el millor estil Polònia. Ja diuen que la millor sàtira política no és aquella que intenta estrafer, sinó corregir, la política real. Quan es deixa.
[email protected]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.