Opinió

Mirades

Els premis literaris Lloret Negre

‘Rigor mortis’, de Tura Soler, i ‘La dama del norte’, d’Ulises Bértolo, millors llibres en català i castellà

Lloret Negre és el festival de literatura de gènere negre de la Costa Brava i també de cinema polític i social que ja ha arribat a la setena edició i que té lloc durant diverses tongades al llarg de l’any: per Sant Jordi; a finals de maig, quan es fan les jornades de literatura, criminologia i tallers d’investigació i escriptura; a començament del mes de setembre, quan es fa l’entrega dels premis de literatura, i al mes de novembre, amb el festival de cinema negre i policíac. Lloret Negre és un festival internacional que aplega amants dels gènere negre arribats d’arreu però també molts professionals, des d’advocats, jutges, forenses, psiquiatres i policies fins a escriptors, periodistes, actors, guionistes i directors de cinema. Al darrere de tot plegat s’hi troba Angelique Pfitzner, la comissària del Festival de Literatura i també presidenta de l’Associació Lloret Negre, que és l’organitzadora de tots els actes en col·laboració amb l’Ajuntament de la vila i diverses entitats patrocinadores. L’Angelique, amb Joaquim Martín, Tomàs Auchterlonie, Sabak Knyazyan i Paco Moreno, sustenta aquest entramat negre que el cap de setmana passat va fer públics els guanyadors dels millors llibres negres en català i castellà del 2023 a més de fer un homenatge a Anna Soler-Pont (Barcelona, 1968), agent literària, productora audiovisual i escriptora.

L’homenatge a Anna Soler-Pont va ser per la seva promoció internacional de la literatura dels països d’Àfrica. És agent literària, directora de l’agència Pontas i com a tal porta la representació d’alguns dels més reconeguts escriptors de casa nostra. Va ser comissària del programa de cultura catalana en la Fira del Llibre de Frankfurt el 2007 i ha impulsat projectes per al cinema i la televisió. És coautora de Rastres de sàndal i Creu de Sant Jordi.

La cap d’investigació d’aquest diari, la periodista Tura Soler, va ser la gran guanyadora del premi a millor llibre negre en català per Rigor mortis, editat per La Campana, on passa revista als casos més mediàtics del forense Narcís Bardalet, el protagonista de la sèrie de TV3 El forense, presentada per Manel Alías. Tura Soler és coautora d’Estampes del segrest d’Olot, autora d’El pantà maleït, sobre els assassinats de dos joves a Susqueda, i de Sense càstig, sobre vuit casos amb deu crims que han quedat impunes. És una de les periodistes de gènere negre més conegudes del país i la seva actuació periodística mereixeria més d’un llibre, al marge dels que ha escrit.

En llengua castellana va guanyar La dama del norte, d’Ulises Bértolo (Madrid, 1967). Aquest advocat, acadèmic numerari de l’Academia Xacobea i professor de dret, té publicades dos novel·les, La sustancia invisible de los cielos i Orthodoxia, ambientada en el camí de Santiago. La novel·la guanyadora relata la vida d’una dona que es converteix en la reina del narcotràfic a l’Estat espanyol, i porta el lector de Madrid i Marbella a Galícia i Colòmbia.

Durant el cap de setmana hi va haver també tertúlies literàries i presentacions, amb la participació de coneguts autors com Òscar Tarruella, investigador i escriptor, i Toni Hill, el gran nom de la novel·la negra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia