Opinió

Mirades

Entre brunyols, arrossos i llagostes

Aquest cap de setmana se celebra a la Rambla de Figueres el Fòrum Gastronòmic Ciutat, amb el primer concurs de brunyols

El 1995 Figueres va acollir el Fòrum Culinari Pirineu Mediterrània organitzat pel periodista i gastrònom Jaume Font Estival, que tenia caràcter bianual i es va tornar a organitzar el 1997. Va ser el primer gran esdeveniment d’aquest tipus, i d’aquella idea en van sortir moltes altres iniciatives i fòrums gastronòmics arreu del país. Aquest cap de setmana Figueres acollirà la segona edició del Fòrum Gastronòmic Ciutat, que vol reivindicar la cuina empordanesa. L’organitza Incatis, coordina la programació Rosa Bel i el seu director de continguts és el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós. Es farà a la rambla Monturiol i estarà obert de les deu del matí fins a les vuit de la tarda, amb un format de caràcter popular, amb l’objectiu de posar en contacte el públic en general amb els grans professionals d’aquest sector, amb una voluntat explícita de reivindicar la cuina empordanesa. Hi seran restaurants com ara el Miramar de Roses, el Motel Empordà i l’Hotel Duran de Figueres, el Bar Boia de Cadaqués i L’Empòrium de Castelló d’Empúries.

Durant dos dies hi haurà demostracions culinàries, tastos, sessions gastronòmiques i concursos. I també una vintena d’artesans agroalimentaris que faran una fira amb els seus productes: carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova, formatges, fleca i pastisseria. És també la manera de presentar xefs reconeguts que utilitzen producte local i que cuinaran davant dels assistents. I hi haurà un escenari gastronòmic, amb capacitat per a dues-centes persones, on es faran demostracions. La majoria d’actes són gratuïts i estan oberts al públic en general. Algunes activitats són de pagament, com ara els tastos, que estan a disposició del 36 primers que, mitjançant la pàgina web, adquireixin el tiquet.

La cuina dolça hi té molt d’espai. Estarà representada pels brunyols i les flaones de Figueres i els taps de Cadaqués. I la cuina salada, per la llagosta del cap de Creus, dissabte, i els arrossos, diumenge. També hi haurà espai per als formatges i els vins. El col·lectiu Cuina del Vent hi serà present juntament amb reconeguts restaurants empordanesos. Cada migdia, a les dotze, es cuinarà. Llagostes el dissabte amb Lluís Fernández d’Els Pescadors de Llançà. I arrossos diumenge, amb la gent del Miramar de Paco Pérez. Es tocaran els vermuts i els còctels amb Manel Vehí. Toni Gerez, cap de sala del restaurant Castell de Peralada, parlarà de vins. El col·lectiu Cuina del Vent farà una sessió sobre la cuina de la figa i l’Empòrium farà una demostració de la cuina de mar i muntanya que els ha donat l’estrella Michelin. Finalment diumenge l’Escola d’Hostaleria de Figueres i l’Associació d’Amics dels Museus Dalí organitzen un dinar dalinià.

Dissabte es donarà a conèixer els resultats de la primera edició del concurs de brunyols de l’Empordà, que es repetirà cada any i es durà a terme avui a l’Escola d’Hostaleria figuerenca. Demà se sabrà el guanyador. I particularment emotiu serà dissabte a la tarda, quan Jaume Subirós, propietari del Motel Empordà, compartirà cartell amb Ramon Duran, de l’Hotel Duran. El primer prepararà els taps de Cadaqués i el segon parlarà de la crep Suzette.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.