Articles

Codi Penal 'made in' PSOE

D'Avui.cat

Quan l'any passat van sortir al carrer dos violadors no rehabilitats, la histèria política i social va posar els Mossos en la situació absurda d'haver-los de vigilar sense poder-ho fer: la llei els ho prohibia i la fiscalia els ho ordenava, en un manament delirant que els recordava els drets dels exreclusos com a ciutadans lliures. La sortida d'Iñaki de Juana Chaos ha provocat una altra onada d'histèria i, fa dos anys, va ser pels assalts violents en xalets.

Aquest còctel és a punt de traslladar-se al Codi Penal més populista de la història de l'Estat espanyol. Des que es va aprovar el 1995, l'actual codi –el  primer de la democràcia– ha sigut remenat, com a estratègia política, pels governs de torn. Aznar s'hi va abonar per endurir-lo. El PSOE, fins ara, només ha pogut modificar els articles contra els conductors temeraris, i no acabarà la segona legislatura sense deixar una marca més profunda sobre el text penal.

Per això proposa 20 anys de llibertat vigilada per a violadors i etarres recalcitrants. És una mesura aberrant: no és aplicable, no seria eficaç i alimenta el populisme punitiu, que amenaça la cohesió social. Però, a qui li importa? Només falten tres anys i mig per a les eleccions, i els polítics sempre tenen la vista posada en aquest compte enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.