Articles

Les opcions del PNB

Com cada diumenge de Pasqua, Euskadi va celebrar abans-d’ahir l’Aberri Eguna, el Dia de la Pàtria Basca, però aquest any hi va haver dues diferències significatives. Era el primer cop en els darrers trenta anys que el PNB celebrava la festa nacional des de l’oposició, i probablement la darrera vegada que Juan José Ibarretxe ho feia com a cap de l’executiu basc. Ben aviat Patxi López serà investit lehendakari gràcies al pacte a què han arribat PSE-PP després de les eleccions de l’1 de març, que van trencar l’hegemonia dels nacionalistes.

El pacte entre socialistes i populars, amb el relleu que implica, així com la insinuació feta pel mateix Ibarretxe que abandonaria la primera línia política, obren un nou panorama. Tot i que el PNB vol “continuar liderant” Euskadi des de les quotes de poder que encara controla a les diputacions i els ajuntaments, la possible retirada d’Ibarretxe situa els nacionalistes bascos en la disjuntiva de: o bé continuar la seva tasca d’oposició contra l’aliança PSE-PP, que consideren feta “pensant en els interessos d’Espanya”, o bé arribar a alguna fórmula de convivència amb el nou executiu socialista. D’una banda, pot ser que la retirada d’Ibarretxe permeti superar l’abrandament que va caracteritzar la campanya electoral i el pacte posterior. De l’altra, és concebible que si el pacte de govern entre el PSE i el PP es deteriora per l’enfrontament entre els dos partits en l’àmbit estatal, les circumstàncies poden permetre una nova aproximació entre socialistes i penabistes. L’absència d’Ibarretxe pot donar un aire nou al partit nacionalista i potenciar líders com el seu actual president, Iñigo Urkullu, de posicions més obertes a reprendre el diàleg amb el PSE.

Els possibles nous horitzons de la política basca no signifiquen que el conflicte de fons a Euskadi s’hagi d’acabar aviat. El recent comunicat d’ETA assenyalant el futur executiu de Patxi López com un dels seus objectius prioritaris indica ben clarament que el perill es manté malgrat la posició de feblesa en què es troba l’organització terrorista. Aquesta amenaça fa encara necessari que les principals formacions democràtiques d’Euskadi trobin alguna fórmula d’entesa. Tot i trobar-se a l’oposició, el PNB té l’opció de prendre un camí o l’altre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.