Articles

Iraq: final amb incògnites

A la campanya que va culminar amb la seva elecció com a president dels EUA, Barack Obama va prometre retirar les tropes desplegades a l’Iraq. Després de més d’un mes a la Casa Blanca, el president Obama ha complert la seva promesa només parcialment. Les forces de combat nord-americanes hauran abandonat Iraq a finals d’agost del 2010, però s’hi quedaran entre 35.000 i 50.000 soldats, en teoria fins al 2011, però probablement per un període indefinit. Aquest final anunciat de la guerra d’Iraq no és en realitat tal, perquè el conflicte civil i ètnic iraquià continua lliurant-se, però marca l’abandó de l’intent de remodelar el mapa de la zona emprès per George W. Bush i exemplificat en la falsa proclamació de victòria feta per l’anterior president. Els Estats Units van aconseguir canviar el règim polític de Bagdad, derrocant al tirà Saddam Hussein, i han assolit el control dels recursos petroliers d’Iraq, però encara no han reeixit en el seu propòsit d’instaurar-hi una democràcia estable. Una de les missions dels soldats nord-americans que s’hi quedin serà transferir amb seguretat el control a les autoritats iraquianes.

Iraq ha avançat cap a la seva pacificació interior amb el descens del terrorisme i la consolidació d’una estructura política a partir de les darreres eleccions municipals. Dues fites que confirmen l’èxit d’haver incrementat les forces americanes per combatre la insurgència i augmentar l’autoritat del president Nuri al-Maliki, protegit de Washington. Però la confrontació civil continua i no és encara del tot clar que els iraquians puguin fer-se càrrec d’una administració estable amb una presència nord-americana reduïda.

Aquest final de la guerra iraquiana no és una maniobra propagandística, com la falsa victòria proclamada per Bush, però està ple d’incògnites sobre la seva versemblança política. Si la presència dels EUA després de la retirada de les forces de combat no pot garantir l’estabilitat d’una transició política iraquiana, no tardaran a aparèixer veus que retreguin a Obama un abandó precipitat de l’Iraq, i l’aposta política de Bush i el seu equip, que va desfermar la invasió, acabarà en una desfeta dels EUA. El conflicte iraquià no s’ha acabat; només canvia de fase.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.