Articles

Trenta-tres anys després de Franco

D'AVUI.cat

Trenta-tres anys ha trigat l'Ajuntament de Barcelona a fer treure el monument a Primo de Rivera després de la mort de Franco, malgrat les reclamacions dels veïns. L'any 1981 en va fer esborrar les parts més escandaloses, però la resta ha continuat a l'avinguda Tarradellas. No és l'únic cas. La ministra catalana del ministeri espanyol de Defensa manté tres escuts predemocràtics –amb l'àguila de Sant Joan dels Reis Catòlics recuperada pel dictador– a Barcelona: al Bruc, a Capitania i al Govern Militar.

Com que es fa difícil de creure que la causa del retard sigui la burocràcia, es fa evident que no volen eliminar aquests símbols: els fa mandra enfrontar-se a un passat incòmode. Tanmateix, quan es veuen obligats a fer el pas, decideixen rendibilitzar-lo: per això aquest dimarts és previst que l'alcalde Hereu visiti la demolició del monument, per això el ministre de Justícia es retrata amb la néta de Companys –l'ego de Bermejo no viu només de les fotos amb banyes d'animalons caçats– prometent-li que li firmarà un paperot oportunament inútil. La memòria històrica, tard i malament.

Si no és per investigar a fons i esmenar honestament i tant com es pugui les bestieses comeses per uns i altres –més per uns que pels altres–, la memòria històrica no serveix de res. I això, justament, és el que volen.    



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.