Articles

Endesa, i Red Eléctrica també

Més de dos mesos després de la gran apagada, ahir la direcció general d’Energia i Mines va fer públics els informes que n’analitzen les causes. Les conclusions d’aquests estudis són importants perquè només la Generalitat té competència per obrir un expedient sancionador –com ha anunciat que farà ara després de detectar dues grans anomalies– i per sancionar en darrer terme els responsables d’una avaria que va deixar sense llum centenars de milers de barcelonins. Segons la direcció general, tant Endesa com Red Eléctrica de España comparteixen responsabilitats en el greu incident.

Pel que fa a l’elèctrica, ella era la responsable del cable situat sobre les instal·lacions de la subestació de Collblanc que va anar degradant-se i que va caure provocant una cadena d’incidents que van culminar amb la gran apagada. Els informes apunten que Endesa no havia fet les revisions necessàries perquè no es deteriorés. El cable va caure sobre l’estació transformadora de Collblanc, propietat de Red Eléctrica. Els dos primers contactes van ser neutralitzats pel sistema, però el tercer va tocar sobre un altre cable, també en males condicions de manteniment, que anava a Urgell i Maragall. Aquesta darrera subestació es va incendiar i va ser la causant de la gran apagada.

En definitiva i tal com ja s’havia insinuat, tant Endesa com Red Eléctrica tenen una part de responsabilitat en l’avaria. Potser les circumstàncies coincidents que la van provocar van ser fortuïtes, però el resultat final va afectar desenes de milers d’usuaris. I es podia haver evitat. Ara la Generalitat haurà de ser severa. I convindria que la pròxima vegada els representants polítics dels catalans s’assessorin més sobre qüestions que no dominen. En la compareixença al Parlament dels presidents de les dues empreses, tant Francisco Pizarro com Luis Atienza van dir una part de veritat. Tot va començar amb la caiguda del primer cable, però aquest sol no explica el desastre. Això és cert, però també ho és que es pot atribuir a les dues companyies la desídia irresponsable que, combinada, va provocar l’apagada. I tant Pizarro com Atienza van afirmar que havien invertit tant com calia en el manteniment necessari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.