Articles

La contra

“Polonesos” pel català

La Plataforma per la Llengua engega una campanya amb actors del “Polònia” per sensibilitzar els catalans que canvien d'idioma amb els nouvinguts

En Manel assisteix a la primera sessió d'un grup de teràpia. Tots els participants pateixen la mateixa patologia: canvien al castellà quan s'adrecen a un immigrant. El primer pas per superar-ho és recordar com va succeir per primera vegada. En el cas d'en Manel, va ser un pakistanès que li va demanar quina hora era. Traumatitzat, recorda com va respondre-li en castellà. “Ens ha passat a tots”, el consola un altre pacient de la teràpia.

Amb aquest esquetx comença la nova campanya de sensibilització que ha impulsat la Plataforma per la Llengua en col·laboració amb la productora audiovisual Minoria Absoluta, responsable dels programes d'humor Crackòvia i Polònia. Els sis gags, de dos minuts de durada, estan protagonitzats pels actors David Olivares, Xavi Serrano i Mireia Portas, i pretenen denunciar el costum que tenen molts catalans de canviar al castellà quan el seu interlocutor és un immigrant.

La campanya reflecteix situacions quotidianes, com ara una reunió de veïns, en què la presència d'un estranger fa que la resta de tertulians canviïn de llengua, malgrat que el nouvingut insisteixi que entén el català. En un altre esquetx, uns culers a la graderia del Camp Nou –a l'estil Crackòvia– esbronquen un jugador estranger en castellà perquè els “entengui”, tot i que el futbolista fa classes de català.

Segons el portaveu de la Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, es tracta de fer servir l'humor per “desemmascarar” situacions lingüístiques que els catalanoparlants protagonitzem, sense tenir en compte que cadascú és un “referent lingüístic” del nostre entorn. El periodista Toni Soler, director de Minoria Absoluta, va apel·lar a la responsabilitat que tenim els catalans de defensar la llengua i de fer arribar als nouvinguts “la percepció que si no saben català s'estan perdent alguna cosa”.

Està previst que la campanya, que es va presentar ahir als Cinemes Girona de Barcelona es distribueixi a través de les xarxes socials d'internet, del canal que té la Plataforma per la Llengua al Youtube i dels tallers lingüístics que organitza l'entitat amb empreses i institucions. També es buscarà la complicitat de cinemes i televisions perquè projectin la campanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.