Articles

La fe que mou muntanyes

Aquí la tenim, la fe que mou muntanyes! Es diu perforadora. Hàbilment manejada per un equip d'experts, ha portat la salvació als 33 miners de Xile, enterrats sota una muntanya de runa. Durant més de 60 dies. La fe que mou muntanyes necessita el seu temps per obtenir resultats. I no només temps; necessita tots els requisits propis de la ciència. La fe que mou muntanyes és sobretot racional. Avança a base de conjectures, d'hipòtesis, de dades contrastades i de càlculs. I no descarta l'error. Al contrari: el rectifica així que es fa present. La fe que mou muntanyes és ciència. Sort en tenim. El dia que deixi de ser-ho; el dia que la ciència aspiri a ser com la religió, adéu progrés! Estarem perduts.

Ja ha succeït en diverses ocasions. És tan lucrativa la religió, que la ciència també s'ha sentit temptada de convertir-se en dogma. És l'anomenat cientifisme: la religió de la ciència o la ciència com a religió. “Vanitat de vanitats –com diu l'Eclesiastès–, i res més que vanitat”. Ja sabem el pa que s'hi dóna en l'àmbit del dogma. Apareix l'oficiant de torn, i en lloc de parlar en indicatiu, comença a fer-ho en imperatiu. Els nostres dubtes s'esvaeixen, la nostra llibertat s'escurça i la nostra responsabilitat s'inhibeix. Ja estem llestos. Mani i ordeni, que aquí estem: per servir Déu que habita en vostè. Amén.

Per sort, en el rescat dels 33 miners no hi ha hagut ni tan sols ombra de cientifisme i sí molt de treball, molta aplicació, molta professionalitat, i sobretot molta precaució a l'hora d'aventurar resultats.

L'expectació era gran. Es compten per milions els espectadors que van seguir el rescat en directe. Això també pesa, evidentment. En les grans confrontacions futbolístiques, el públic és el jugador número 12. I amb ell, l'espectacle està servit. Espectacle en el camp i espectacle en les grades. Només que el de les grades acostuma a acabar malament. Per la presència d'exaltats, de fanàtics seguidors i –sobretot– d'incorregibles aprofitats. Aquests són els pitjors. I d'aquests també n'hi havia un munt prop de la mina: La mina d'or del proselitisme religiós. La fe que mou muntanyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.