Opinió

PLAÇA MAJOR

Exposició Narcís Oller

Valls, més que no pas homenatjar el seu fill il·lustre, projecta cap al món una part essencial del seu patrimoni cultural i, alhora, celebra amb valor afegit la gran festa decennal

Dimecres 26 de gener a les sis de la tarda, en el context de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, a l'edifici de la Biblioteca Popular de Valls, del qual en el mateix acte es va presentar la restauració, es va inaugurar l'exposició Narcís Oller, literatura i modernitat, promoguda i realitzada per la Societat Narcís Oller. L'esforç d'una societat amb un pressupost irrisori per organitzar una exposició d'aquesta magnitud, que incorpora la documentació i les possibilitats tècniques contemporànies que realitzades des d'uns altres pressupòsits n'haurien multiplicat per tres el cost, és enorme, i serà gràcies a aquesta demostració de força de la societat civil que Valls haurà estat en la gènesi d'un muntatge que durant anys circularà pels territoris de parla catalana i per l'estranger. El suport econòmic de l'Ajuntament de Valls i l'econòmic i tècnic de la Diputació de Tarragona han fet possible una exposició que només es podrà veure sencera a Valls, perquè la circulació serà d'una part del material. És el resultat d'una llarga preparació que va començar amb el treball documental d'Andreu Gabriel a partir del qual Roger Roig, la persona bàsica d'aquesta història, va elaborar l'Àlbum Narcís Oller –en què va col·laborar la Institució de les Lletres Catalanes–, acabat de presentar i que ha servit d'estructura per a l'exposició. Roger Roig també ha exercit de comissari, i de molt més, de l'exposició. S'hi poden veure manuscrits d'algunes de les gran novel·les d'Oller, audiovisuals, primeres edicions, documents personals, fotografies i material de mena diversa que la convertiran en la gran exposició sobre el primer gran novel·lista contemporani català. D'aquesta manera, Valls, que gaudeix del privilegi de disposar d'un gran retrat de la seva realitat vuitcentista gràcies a la novel·la Vilaniu, més que no pas homenatjar el seu fill il·lustre, projecta cap al món una part essencial del seu patrimoni cultural i, alhora que celebra amb valor afegit la gran festa decennal, assegura que no tot s'acabarà en els deu dies de la Candela.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.