La contra
Tèxtil amb cervell
El Museu Marítim de Barcelona exposa una mostra de teixits intel·ligents i altres peces de vestir que combinen ciència, art i avantguarda
Una samarreta que avisa el teu metge si tens alterat el ritme cardíac, uns llençols afrodisíacs, una granota de treball que resisteix tant la radicació com les temperatures extremes i una faixa que ajuda a curar la cicatriu dels gossos que han hagut de passar per la sala d'operacions. Són alguns dels exemples de teixits intel·ligents que es poden veure aquests dies al Museu Marítim de Barcelona dins la mostra Futurotextiles. Ens poden semblar més de ciència-ficció que altres peces exposades, com són una armilla antibales o la bata asèptica d'un cirurgià però simplement són nous exemples del treball conjunt entre la ciència i la indústria tèxtil. És també una via de supervivència de les nostres empreses, que pateixen la forta competència de la Xina en el cas de les peces de roba més bàsiques i han d'apostar pel valor afegit per diferenciar-se. És el cas de l'empresa de Canet Mainatvet, responsable de l'ortopèdia per animals present a l'exposició, que es dedicava al tèxtil tradicional i va decantar-se per un mercat innovador i, per tant, amb pocs rivals.
A Catalunya hi ha dos centres capdavanters que ajuden les empreses a buscar nous camins: Cetemmsa, amb seu a Mataró, i Leitat, a Terrassa. Tots dos participen en aquesta mostra itinerant que es va inaugurar el 2006 a França i que va incorporant les novetats tecnològiques més destacades de la xarxa ACTE (Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees).
A mig camí entre el vestit i el joc, Cetemmsa hi aporta un jersei musical, mentre que Leitat mostra un dels banyadors lluminosos que va fer per a l'equip de natació sincronitzada de la federació espanyola.
A banda dels teixits intel·ligents, fins al 2 d'abril també es podrà visitar l'àrea més divulgativa de l'exposició i també la més futurista, on es poden veure obres com Sleep Suit, del dissenyador Forrest Jessee. La indumentària que es pot veure a la foto permet a qui la porta “fer petites becaines a qualsevol lloc i en qualsevol posició”, assegura el creador. Les tires d'escuma EVA fan que sigui còmode fins i tot estirar-se al terra més inhòspit. Un apunt: podreu comprar algun record de l'exposició a la botiga del Museu Marítim però no pas aquest –útil?– vestit. Ningú s'ha atrevit encara a comercialitzar-lo.