Articles

L'era geològica que mereixem

No m'agradaria que em passés com al baró Karl-Theodor zu Guttenberg, que ha vist seriosament malmesa la seva ambició d'esdevenir algun dia canceller d'Alemanya perquè va plagiar la seva tesi doctoral de diverses publicacions anteriors. Així doncs, esmentaré d'entrada la meva font d'inspiració per a aquest article: és un editorial publicat diumenge passat a The New York Times amb el títol The Anthropocene, amb una verificació de la nomenclatura consultada a la pàgina web de l'Institut Geològic de Catalunya.

¿Què és l'antropocè? Si hem de creure el Times novaiorquès (i la revista de la Royal Society de Londres, que va dedicar a la qüestió un dels seus números recents), l'antropocè és el nou període geològic en què vivim, que substitueix el període neogen i l'època de l'holocè, que va començar fa uns 11.430 anys amb la darrera glaciació i l'aparició de les primeres societats humanes qualificables de civilitzades.

El nom és una expressió del grau que ha assolit el canvi de l'entorn natural a la Terra. Vol dir que l'activitat humana ha deixat un senyal estratigràfic que, d'aquí a milers d'anys, serà detectable al gel dels casquets polars i a les roques sedimentàries.

Els promotors del terme sostenen que el període antropocè va començar el segle XIX, amb la Revolució Industrial, però no va assolir dimensions globals fins a mitjan segle XX, amb fenòmens com ara l'escalfament de l'atmosfera i l'acidificació dels oceans, motivats per la contaminació d'origen humà. Ningú no podrà dir que era present a l'inici de l'antropocè, però si la ciència acaba adoptant el nom totes les persones que viuen ara podran afirmar que han estat contemporànies d'un esdeveniment com els que fins ara definien només les glaciacions, les extincions massives o els impactes d'objectes caiguts de l'espai, com el que va eliminar els dinosaures.

Amb el pas del temps, tots els organismes vius estan destinats a deixar empremtes fòssils a la Terra, però la raça humana serà la primera i única espècie que haurà definit un període geològic amb la seva activitat.

¿Quan s'acabarà el període antropocè? En el millor dels casos, quan deixem de contaminar el planeta. En el pitjor, quan la humanitat s'extingeixi definitivament. En qualsevol cas, el nom indica que vivim en el període geològic que ens hem treballat i merescut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.