Articles

Apunts

Passadís

Si la història aquesta del passadís mediterrani es mira de lluny, un té molts motius no diré que per ser pessimista però sí per ser escèptic; descregut, fins i tot. En l'últim terç del segle XIX, Barcelona era una gran ciutat industrial. La ciència avançava i es feia evident que si Catalunya no volia quedar fora del corrent general del progrés calia impulsar institucions modernes.

En aquells moments, la Facultat de Medicina de Barcelona tenia com a hospital annex el de la Santa Creu, una institució d'origen medieval. El 1879 el claustre de la facultat va demanar al govern espanyol la construcció d'un hospital universitari modern: és el que acabaria sent l'hospital Clínic. Els episodis inicials d'aquesta institució, molt ben relatats en una història del doctor Jacint Corbella, tenen una gran semblança amb la construcció del corredor mediterrani.

Aquesta història no ho diu, però una vegada vaig llegir en un article que una de les raons que van retardar la construcció de l'hospital Clínic va ser que el govern espanyol no volia fer per Catalunya res que no pogués fer als territoris d'Espanya. Com passa ara amb el passadís. Es farà ja el del Mediterrani, un bon negoci des de l'època romana, o tindran prioritat altres de més cars i ruïnosos, per allò de l'oportunisme polític?

La primera pedra del Clínic es va posar el 1888, en ocasió de la primera Exposició Universal. Però no hi havia res planificat. Per no haver-hi, tampoc no se sabia qui havia de pagar la festa. La construcció d'un sol edifici va necessitar gairebé vint anys. Els sona la història?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.