A quatre mans
Per a un programa de cultura
A Badalona, el 28 d'abril vinent les cinc formacions polítiques amb representació municipal podran contrastar els seus programes sectorials de cultura
Malgrat la seva forta incidència en la ciutadania i amb la responsabilitat que això significa, la regidoria de Cultura gairebé mai no ha estat prou valorada en l'organigrama municipal. És veritat que el contingut cultural és transversal i les competències són prou difuses per barrejar-se amb altres conselleries en un garbuix de responsabilitats que augmenta quan l'alcaldia es reserva espais culturals per gestionar-los directament. Aleshores, la regidoria de Cultura es converteix en un ens a jugar en l'equilibri de futurs pactes de govern, però en la incredulitat que dilueix el caràcter polític d'aquest segment de poder.
I, talment, un programa de cultura exigeix una aposta d'ampli abast, des de la programació d'elit fins a l'encaix de les festes populars i des del reforç dels grans equipaments fins a l'ocupació eventual del carrer, sense oblidar la mirada intel·ligent als grans ens autònoms (conservatori, museu, arts escèniques...) i els referents del patrimoni ciutadà (Sant Jeroni, Dalt la Vila...). Un munt de competències que cal compaginar amb la defensa dels trets diferencials del país i amb els processos de maridatge amb realitats culturals provinents de la quotidianitat d'una ciutat de marca que ha acomboiat constants processos migratoris.
Bona feina i excel·lent repte per a qui assumeixi la responsabilitat municipal en cultura, un camp en què s'ha fet un bon treball i que ara demana un pas endavant, un compromís seriós sense renúncies, tot i el difícil moment econòmic. Precisament en un moment de crisi generalitzada, és la peculiaritat cultural la que ha de jugar a favor de la recuperació anímica i emocional de la ciutadania.
A les darreries del període de precampanya i en una acció sense precedents, l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) organitza, el mateix dia i a la mateixa hora, una trentena de debats a les principals ciutats del país per discutir les propostes culturals dels principals grups que presenten candidatures als consistoris. El dijous dia 28, a partir de les 7 de la tarda, a Catalunya es parlarà de cultura. En el cas de Badalona, a la sala d'actes del museu. Un debat que es preveu interessant, més encara quan hi ha prevista una moguda en la responsabilitat a l'àrea municipal, ara que el regidor titular no repeteix en cap llista electoral i quan més d'una formació política ja ha expressat la voluntat d'aspirar a dirigir la regidoria.
Segurament, el novè consistori de l'actual democràcia tindrà un repte important en l'àrea cultural, des dels equipaments en marxa, o no, al fet de repensar festes tradicionals, sense oblidar els camps que han consolidat espai però que no poden oblidar la necessitat d'un reciclatge continuat. Cal apostar fort i, tal com em deia un amic, hi ha qui pot decidir el vot en funció de la garantia que li doni un programa electoral de cultura. Badalona és una ciutat amb una cultura ben pròpia, marcada per una llarga trajectòria històrica, però també per les fortes onades immigratòries, que hi han aportat el valor de la diversitat. I la cultura no és neutra ni se'n pot parlar al marge d'uns components ideològics diferencials que, legítimament, defensen les diverses opcions polítiques que aspiren a ser en el proper consistori. I també és veritat que diverses aportacions, amb accent diferent segons la influencia ideològica, poden contribuir a un programa cultural de consens, sempre enriquidor. El 22-M hi haurà el veredicte definitiu, però el debat del dia 28 pot ajudar a endevinar les bases d'un pròxim programa de cultura.