Articles
L'endemà del dissabte
Venda.
A finals del març passat, l'empresa HMV (la cadena de botigues de música i DVDs més gran de la Gran Bretanya) va anunciar que estava a punt de vendre Waterstone's (la cadena de llibreries més gran de la Gran Bretanya) a uns compradors que volen desmantellar aquesta xarxa de 303 tendes. Sense Waterstone's, al Regne Unit només es podran comprar llibres que no siguin d'ocasió als supermercats i les botigues on-line.
Demanda.
A Catalunya, l'equivalent de Waterstone's són les llibreries de referència que un munt de llibreters dedicats han anat aixecant amb penes i treballs a pràcticament totes les ciutats i viles del país. No es tracta de cap cadena sinó de petites empreses individuals, de manera que no se'ls pot eliminar tots amb un sol cop de contrac-te. Tanmateix, en els últims anys, moltes llibreries catalanes s'han ofegat sota els embats de diverses crisis, incloent-hi l'actual. A Lleida, per exemple, de les 22 llibreries que hi havia fa 20 anys, en queden dues. A Sant Boi de Llobregat, de nou llibreries, en queden tres. A Premià de Mar, de les tres llibreries que hi havia, no en queda cap. I així successivament.
Desastre.
Als Estats Units, aquest procés ha arribat fins al punt que hi ha ciutats amb desenes de milers de persones que no tenen ni una sola llibreria: tot es compra a internet. Al cap i a la fi –raonen molts lectors– per què anar a una llibreria si des de casa teva pots trobar absolutament qualsevol títol, fullejar-lo a pler, pagar-lo (a més a més, sol haver-hi descompte) i rebre'l l'endemà? Per això, Amazon s'ha convertit en el proveïdor principal de llibres als nord-americans (segons Foner Book Sales Statistics, 2010). I ara s'ha confirmat que, aquest any, Amazon obrirà una sucursal espanyola. Potser no cal, però, que els llibreters d'aquí es posin cap pedra al fetge: la directora d'Amazon España serà, segurament, Koro Castellano, un dels artífexs del web d'El Mundo. Si hem de fer cas del cas que aquest diari sol fer de la literatura en llengua catalana, es pot suposar que, d'aquesta, n'hi haurà una oferta ben minsa a la nova botiga virtual i que per llegir tant Pin i Soler com Marc Pastor haurem de continuar travessant els llindars de les excel·lents llibreries no-virtuals –de “totxos i morter”, que en diuen els nord-americans– que encara aguanten, fermes, al Principat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.