Articles

La contraportada

Planta llum i tindràs llum

Eugènia Balcells presenta una pel·lícula que mostra el fort impacte, entre el públic i els estudiants que van assistir-hi, de la seva exposició ‘Freqüències'

Molt sovint en art contemporani és el mateix artista qui assegura que és el públic qui ha de completar la seva obra i donar-hi el sentit final. Davant de segons quin tipus de peces, aquestes afirmacions semblen banals, purament una excusa per justificar un treball pobre de continguts, passant la pilota al pobre públic.

Afortunadament aquest no és el cas de l'artista Eugènia Balcells, una creadora crucial dins del grup de conceptuals catalans, que fa uns anys que investiga les possibilitats cientificopoètiques de la llum. Un dels punts àlgids de les exploracions lumíniques de Balcells és l'exposició Freqüències, que va iniciar al seu recorregut la tardor del 2009 a l'Arts Santa Mònica de Barcelona i que va tenir 31.600 visitants. A més, Balcells va rebre l'any següent el premi Nacional d'Arts Visuals per aquesta magnífica mostra.

L'exposició, que ara és al Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (Macuf) de la Corunya, inclou un plus des de la seva pròpia concepció de tipus educatiu. Amb Eulàlia Bosch, una veterana experta en això de l'educació artística, Balcells va involucrar la comunitat educativa –escoles, instituts, universitats i grups d'adults de tota mena– perquè hi participés.

El que mai es podien arribar a imaginar Balcells i Bosch és el gran impacte de la mostra entre nens, adolescents, mestres, joves estudiants d'art i de disseny i públic general. Només ho van poder comprovar quan van decidir documentar el procés amb una pel·lícula (L'arròs es planta amb arròs) que recull els treballs sorgits directament a partir del visionat de l'exposició. Nens petits creant suggestius jocs d'ombres de colors, estudiants d'art creant obres de videoart, una metgessa homeòpata parlant de la relació entre els colors, els minerals i les personalitats homeopàtiques, una química demostrant que els electrons de cada element creen colors...

El film, que es projecta a l'Arts Santa Mònica fins diumenge (consulteu horaris) i que sortirà pròximament en DVD, demostra que l'ona expansiva de l'exposició ha generat més i més creativitat. El cercle s'ha tancat, encara que Balcells prefereix parlar d'espiral, perquè encara és un procés obert. Ja ho diu la dita: sembra i recolliràs. O més ben dit: planta llum i tindràs llum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.