Articles

Ussama, Obama i la venjança

És molt possible que la mort d'Ussama ben Laden no hagi posat fi a la guerra global contra el terrorisme. Els Estats Units i el món encara poden descobrir que Al-Qaida es pot revelar com l'hidra, el monstre mitològic al qual, després de tallar-li el cap, n'hi sortien dos de nous. Tanmateix, la reeixida operació de les forces especials nord-americanes a la ciutat pakistanesa d'Abbottabad suposa un punt d'inflexió de conseqüències encara difícils de preveure. La venjança pels atacs de l'11 de setembre del 2001 s'ha complert.

La mort de Ben Laden després de més de deu anys de persecució recompensa la perseverança dels EUA, valida la seva creença en la superioritat de la seva maquinària militar i d'espionatge, compleix la promesa que va fer Barack Obama en el discurs inaugural de la seva presidència, quan va dir que perseguiria els seus enemics fins al final, i fa que el president dels EUA faci un pas important vers la seva reelecció en els comicis de l'any que ve, cavalcant l'onada d'orgull nacional desfermada per la liquidació de l'enemic, una figura que als EUA havia assolit les dimensions d'altres grans adversaris històrics, com ara Hitler o Stalin.

La liquidació de Ben Laden no es pot atribuir només a l'atzar o a la bona sort dels EUA. Ha estat producte d'una feina meticulosa, perseverant i gairebé implacable malgrat els fracassos i les frustracions, però això no és suficient per esmenar els errors comesos a l'Afganistan, a l'Iraq i a la presó de Guantánamo, tot i que Washington podrà adduir ara que va ser un dels presos a la base de Cuba el que va donar la pista definitiva que va conduir a l'amagatall de Ben Laden. Aquest èxit dels interrogadors no justifica la tortura ni la vulneració de les lleis internacionals que els EUA han practicat amb els detinguts sospitosos de terrorisme.

D'altra banda, l'eliminació de Ben Laden es produeix en un moment en què la seva causa estava en declivi. El paper d'Al-Qaida a les revoltes civils que sacsegen el món àrab no ha estat ni tan sols testimonial, i són molts els observadors que sostenen que els àrabs ja havien enterrat Ben Laden abans que l'armada dels EUA li donés secreta sepultura a les aigües del mar d'Aràbia.

Ben Laden és mort. La venjança s'ha complert. Només el futur dirà si l'espiral violenta continuarà girant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.