Opinió

sempre guanyen els mateixos.

frederic porta

Això no és la rendició de Breda

Ens ha quedat una idea romàntica dels armisticis, com si els vençuts anessin encantats de la vida a la cerimònia de claudicació. En tot cas, res no faria més feliços els guanyadors que això, el comportament cavalleresc, l'acceptació de la inferioritat manifesta al camp de batalla que els permetés l'últim detall de magnanimitat en el triomf. En la Champions, Guardiola se'l va consentir aquí i allà amb Abidal i Sergi Roberto. L'un va ser un brindis per la vida, només mes i mig després de conèixer la malaltia que encara milions no s'atreveixen a pronunciar. L'altre, en l'anada, resultà l'exaltació de fidelitat al model triomfant amb nois de casa del que ja mai no es pot renegar. La història és escrita pels guanyadors, però la reneguen els perdedors. Al quadre de Velázquez, els dos bàndols es concedien mèrits després del terrible confront i el pintor deixava com a llegat una mirada utòpica, sublimada. Aquí, ara, vivim entre maniobres de distracció per negar la realitat: el Barça és històricament únic i l'altre exèrcit no s'ho pot empassar. La resta, fullaraca i estat de negació perquè els seus ulls veuen i jutgen segons dicta la primària passió. A partir d'aquí, formulen excuses de mal pagador i el seny mor corrent avall ofegat pel cabal de la riuada. Res a fer, s'ho arriben a creure els vençuts més entenimentats, cas d'Iker o Xabi Alonso.

Tanta és la vehemència emprada que es podria arribar a l'autoagressió. I castren la hipòtesi d'un onze poderós, curull de talent i plantilla si volen jugar i fugir d'excuses. Milions llargs els ha costat la broma. Si perseveren en el mourinhisme, petaran. Viuen en un fosc cul de sac mentre les clarors acompanyen les antítesis abonades pel seu màxim adversari, mimat arreu del món, avui a punt d'un altre matx amb rivet emocional. Derbi contra l'Espanyol, aspre de batre d'ençà de Pochettino, decidit a pispar el pa del cistell seguint encara l'objectiu europeu. La lliga és a tocar, però recordeu aquell Tractat de Versalles que posà fi a la Primera Guerra Mundial i com significà l'ou de la serp fins a generar la Segona. La perdedora Alemanya mai va pair pagar la gran factura. Però, de moment, deixem-ho córrer. Millor gaudir del present, lliure d'adversaris que no volen signar armisticis. Aquesta guerra ja és història.

WEMBLEY Sembla que dir Wembley i aixecar la Champions va en el mateix pack d'oferta. Aparqueu eufòries. El MUFC és un senyor equip, en excel·lent estat de forma i més compacte des que va col·locar CR7 al RM, estalviant-se un ego a canvi de 94 milions. I jugarà a casa. Per sort, encara ha de guanyar la Premier, però ni el Barça és el favorit clar. Ans el contrari, encara estan més motivats després del bany de Roma. I si cal, posaran la cama a l'anglesa i forçaran aquell futbol directe i per dalt que tan poc agrada al Pep. Compte!
SANCIONS Són molts, són pocs? A hores d'ara, poc importa la sanció a Mourinho mentre el Real Madrid continuï tossut en el discurs oficial del «no sabem per què el sancionen», mentre Karanka segueixi fent aquest paper d'estrassa i ningú a la institució tingui l'autoritat moral per dir al portuguès que ja n'hi ha prou i es deixi de rebequeries. Embolicar la troca amb més recursos, campanyes, portades i tot plegat encara els deixa més orfes d'arguments a mesura que passen els dies. Ha arribat el moment d'ignorar-los.
LLEGENDES Posats a jugar finals europees, que sigui contra llegendes. Els Busby boys, Bobby Charlton, Dennis Law, l'immens George Best i, en particular, aquell francès d'avis materns catalans anomenat Éric Cantona, a qui ens hagués encantat veure de blaugrana. Encara que només fos per carisma i manera d'entendre el futbol i la vida. Segur que no mereixia l'etiqueta d'enfant terrible que li van penjar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.