Articles

El nus d'Israel i els EUA

Hi ha una escola de pensament suposadament progressista entre els observadors internacionals que sosté que l'Estat d'Israel és una mena de portaavions nord-americà encastat al Pròxim Orient. Una altra escola de pensament, també pretesament progressista, sosté que els EUA són captius d'omnipotents grups de pressió israelians que condicionen la seva política exterior. No es pot dir que cap de les dues visions tingui gran cosa de correcta ni de progressista, i malgrat que en política internacional hi ha poques coses inconcebibles, no n'hi ha cap tan difícil d'imaginar com una situació de ruptura entre els EUA i Israel. El nus entre ambdós estats és tan potent que costa de creure que contingui elements de discòrdia. Tanmateix, darrerament hem assistit a una fissura en aquesta aliança, materialitzada en el desacord entre Barack Obama i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en la seva reunió de Washington la setmana passada.

El president nord-americà va insinuar que Israel hauria de negociar amb els palestins a partir de les fronteres anteriors al 1967, provocant una aspra reacció del mandatari israelià. Tot i que Obama va reiterar que el compromís dels EUA amb Israel és “de ferro”, va assenyalar que no és possible perdre una, dues o tres dècades més per assolir la pau, i que Israel haurà de fer “eleccions dures” si no es vol veure cada cop més isolat en un món en ràpida transformació, especialment arran de l'onada de canvis als països àrabs. Netanyahu va respondre que el retrocés d'Israel a les fronteres anteriors al 1967 és impensable, perquè qüestionaria la pròpia existència del seu país.

La renúncia d'Israel a les seves conquestes de la guerra dels Sis Dies és difícilment viable per la demografia de la regió, tan diferent de la de fa 43 anys, i per la realitat de la nodrida colonització israeliana dels territoris que segurament hauria de retornar a l'estat palestí. Aquest proper cap de setmana, en la reunió amb els aliats europeus que mantindrà a París, Obama afrontarà una elecció difícil. ¿Posarà a prova el nus de la seva relació amb Israel donant suport a una iniciativa europea a favor d'un estat palestí, o cedirà a la influència dels grups de pressió israelians als EUA, que poden ser decisius per a la seva reelecció en els comicis de l'any que ve?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.