Articles

La contraportada

La vaca que esculpeix

El dissenyador Gerard Moliné exposa a la galeria Art & Design obres ‘fetes' per la naturalesa, que inclouen escultures de sal llepades per l'animal

Sembla un acudit o una història típica d'una secció de curiositats, però és un assumpte molt seriós. La vaca Bruna, procedent dels prats de l'Alt Urgell, va estar durant tot el dia d'ahir a la galeria Art & Design de Barcelona (Almogàvers, 142) amb motiu de la inauguració de l'exposició Naturalment. Thinking Nature, del dissenyador Gerard Moliné.

La presència de la vaca és més que un reclam publicitari. L'animal, que s'estava tranquil però un xic acalorat al pati de la magnífica galeria liderada per Manuel Valls, és l'autora d'unes escultures de sal, de formes orgàniques provocades per les seves llepades. Bruna estava convidada fins a la nit, quan va tornar a casa seva.

Gerard Moliné és un jove dissenyador amb estudi propi que ha creat objectes tan estimulants com una urna per espargir cendres de morts que conté dins la llavor d'un arbre. Però Moliné té una vida paral·lela. Nascut el 1977 a la Seu d'Urgell, dedica gairebé la meitat de la setmana a passejar pel bosc i la muntanya i a conversar amb els pagesos i els pastors de la seva comarca. Des de fa anys Moliné deixa anar petites penyores dins la natura, i la natura va fent. Submergeix boles d'alabastre en rierols i les hi deixa durant anys perquè l'aigua les esculpeixi. Posa un tela acabada de pintar sota la tempesta o deixa que les orenetes deixin anar els seus excrements sobre el llenç. Estratègicament penja blocs de sal perquè les vaques els llepin, i es converteixin en peces que s'assemblen a les del seu admirat Henry Moore.

Amb tot aquest material, s'ha muntat una exposició en la qual la principal autora és la naturalesa. “Per què hem de fer escultures inspirades en la natura? En aquest cas és la natura qui ho fa tot i qui m'utilitza a mi com a detonant”, diu Moliné. Més que fer de creador, ell és un mediador entre la natura i l'obra d'art i fa just el contrari del que fan els artistes de land art, que intervenen en la natura, “amb una certa vanitat”, afirma el galerista Manuel Valls.

L'exposició, que es pot veure fins al 16 de juliol, tindrà una cua a Arts Santa Mònica, del 2 d'agost al 29 de setembre, amb una instal·lació de testos amb llavors que amaguen un missatge secret. I és que la natura acaba imposant-se sempre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.