El perquè de les diputacions
Ara se'n torna a parlar, quan fa una trentena d'anys fou un tema d'àmplia controvèrsia: cal racionalitzar les divisions administratives? O, encara, tenen raó d'existència les diputacions? Un debat llargament ajornat, que ara ha reobert el president Rodríguez Zapatero en un moment en què la situació política és favorable a reduir les administracions i facilitar consensos en aquest tema.
Durant el franquisme les diputacions foren una aposta important de descentralització administrativa i una bona eina per mantenir algunes “peculiaritats regionals”, a més d'un ajut econòmic gens menyspreable. Però la configuració de l'estat de les autonomies podia indicar la fi d'aquests organismes, quan els governs autonòmics i la moguda de competències entre el govern central i les nacionalitats o autonomies exigien un plantejament diferent. A casa nostra, els partits catalans en defensaren l'abolició i fins ho convertiren en tema programàtic, a més d'introduir la possible desaparició de les províncies i configurar Catalunya com a regió única a tots els efectes. Les diputacions eren ferides de mort.
Amb tot, després de les primeres eleccions al Parlament, els socialistes, principals avaladors de la proposta abolicionista, descobriren que les diputacions eren un contrapoder del govern de la Generalitat, quan els convergents es feren amos del tros i la conservació d'aquell organisme obsolet, amb un sucós pressupost, donava oportunitats clientelistes. Parlar de la supressió de les diputacions desaparegué de l'horitzó polític, només citada tímidament quan es parlà de la divisió comarcal o en la discussió sobre les vegueries. Potser un dia o altre s'haurien d'aprimar les administracions, però no calia córrer.
Ha hagut d'arribar la desfeta socialista i la pèrdua de les majories en les diputacions, governs inclosos, per veure que estaria bé suprimir-les, quan han deixat de ser un contrapoder i ni són organismes per refugiar funcionaris fidels o militants necessitats de feina i sou. Les diputacions poden tornar a generar el debat. Són necessàries? Serveixen per a alguna cosa? La resposta és diàfana: només cal fer un cop d'ull a la realitat evident.