Opinió

Bernat Graell i Francesc Giró

Estudiants

“La independència és el millor futur possible”

Com neix la idea de fer ‘Pròxima estació: Independència'?

Fa temps que amb uns quants amics de classe vam crear Videocat, una productora audiovisual amateur, a través de la qual hem anat fent treballs d'escola. Volíem fer un treball de recerca que tingués una peça audiovisual. I vam pensar de fer-ho sobre la independència. El resultat és un documental fet per joves de 16 i 17 anys, que volem que arribi a tanta gent com sigui possible. Hi hem dedicat moltes hores, però fer-lo ha estat un hobby, com qui té un grup de música i dedica bona part del seu temps a assajar.

I com l'heu construït?

Comença repassant el nou independentisme que ha sorgit en els últims anys, més madur i menys impulsiu. des de la consulta d'Arenys de Munt, la manifestació del 10 de juliol, la resta de consultes per tot Catalunya i la consulta de Barcelona. A partir d'aquí expliquem per què és important, des del tema econòmic, cultural, social i esportiu. I ho fem a través de les entrevistes que hem realitzat
a personatges com Joan Laporta, Heribert Barrera, Muriel Casals, Josep Maria Terricabras, Salvador Cardús, Jaume Vallcorba i Sergi Blàzquez, entre altres.

Heu tingut problemes per entrevistar tota aquesta gent?

La veritat és que no, hem tingut una gran resposta. Una de les persones més significatives amb qui vam parlar va ser l'Heribert Barrera, ja que el vam entrevistat pocs mesos abans de morir. Però qui ens va sorprendre més va ser Joan Laporta. Estàvem davant de l'expresident del Barça! Li estem molt agraïts perquè, a més, el dia que vam quedar amb ell ens van fallar els micròfons i la càmera.

Què heu après d'aquesta
experiència?

Hem après molt tant personalment com professionalment. Hem après a tenir molt més criteri sobre la qüestió independentista i a saber de què parlem, sobretot a nivell econòmic. A més, tots els que hem entrevistat, vinguin de l'àmbit que vinguin, van a parar a la mateixa conclusió.

I vosaltres creieu que es pot aconseguir la independència?

Fa falta que ens conscienciem i ens creiem com a poble que és possible. El fet que el documental es difonguin per internet pot fer conscienciar molta gent, més
enllà dels independentistes convençuts. Pròxima estació: Independència és com un anunci, volem vendre una idea, explicar
que la independència és molt necessària i que és el millor futur possible per a Catalunya.

A partir de dijous, quan presenteu el documental i quan ja hàgiu entregat el treball, què fareu?

Deixarem que la Fundació Catalunya Estat s'encarregui de difondre'l. Hem fet un documental
amb la humilitat de qui té 16 anys i de no aspirar que l'emeti TV3. Ara ens dedicarem a estudiar i a tirar endavant el batxillerat.

Tenen 17 anys i el seu treball de recerca de segon de batxillerat és un documental elaborat al llarg d'un any sobre la independència. La qualitat del treball ha despertat l'interès de la Fundació Catalunya Estat, que aquest dijous en farà la presentació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.