Opinió

arc voltaic

L'Espanya de veritat

Ara tothom està content i troba que els resultats són collonuts –tothom menys el PSOE, és clar–, però la campanya catalana ha sigut depriment. A Barcelona, el PP i ICV han presentat dues mòmies de la vella guàrdia. Chacón ha perdut els nervis. Duran ha tirat de la por a Espanya igual que, en els vells temps, el PSOE explotava la por al PP. I ERC s'ha dedicat a demonitzar Duran, alhora que defensava el pacte fiscal. A cadascú se li ha vist el llautó de mala manera.

Els resultats de CiU i ERC són bons però només cal recordar que la Chacón va treure 25 diputats fa quatre anys per fer-se una idea de la força del context. La descomposició del PSOE ha donat força a partits regionals fins i tot a Astúries. Mentre el PSOE no torni a aixecar cap, els partits sobiranistes podran anar tirant sense baixar de l'autocar. Destruïda la capacitat dels socialistes per absorbir els fantasmes del franquisme, les províncies s'han quedat sense airbag i CiU i ERC han estat naturalment elevats per l'onada espanyolista. 186 diputats del PP més 5 d'UPyD fan 191 diputats de la COPE. L'Espanya de veritat com a solució a la crisi, aquest és el tema de les eleccions i dels pròxims anys.

Si es mira bé, la gestió de la crisi que ha ensorrat els socialistes ha estat la manifestació lògica d'una dinàmica més profunda. La UCD de Suárez va normalitzar la democràcia. El PSOE de González va normalitzar l'esquerra. El PP d'Aznar va normalitzar la dreta. Zapatero havia de resoldre l'últim tema pendent de la Guerra Civil i de la dictadura, el problema de l'articulació de l'estat, però com sempre no ha estat possible. Els socialistes s'han quedat sense missió històrica, atrapats en un discurs sobre Espanya que ja no funciona ni a Madrid ni a Barcelona. Davant la crisi, la resposta de la majoria d'electors ha sigut l'Espanya nacional sense complexos. El gran canvi d'aquestes eleccions és la normalització del nacionalisme espanyol. Espanya ha tancat la transició. Mentre Espanya sap perfectament on va, Catalunya encara dubta. CiU i ERC tenen temps fins que el PSOE es recuperi per saber què volen ser de grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.