LA CRÒNICA
DE BADALONA
La reivindicació del còmic
Badalona és una ciutat amb una dilatada trajectòria en el món del dibuix, la il·lustració i el còmic. A la ciutat sempre hi ha hagut bons creadors; a banda de Rubén Pellejero, tenim l'Enric Rebollo, l'Avi, en Josep Niubó, en Toni Benages, en Miquel Rof i moltíssims més, entre els quals, el no prou reconegut –i que ja és mort– Enric Sió, que el 1971 va recollir el prestigiós guardó Yellow Kid al millor dibuixant estranger. Durant els anys vuitanta, el còmic va tenir una forta presència a la ciutat, gràcies a la simbiosi que es va crear entre l'efervescent panorama musical i el mateix còmic. El màxim exponent d'aquesta fusió artística és el grup Afraid to Speak in Public, que va tenir com a cantant un dibuixant de còmic. En els anys 90, Joves Conspiradors agafava el relleu, i posteriorment altres entitats han provat de mantenir viva la flama amb més o menys fortuna.
L'any passat va néixer el Premi Internacional Ciutat de Badalona-Caixa Laietana de tires de còmic, amb l'objectiu de reivindicar el format primigeni del còmic i de promocionar la tira com a un dels elements d'aquest univers creatiu que millor es pot adaptar al format digital, com ho demostra que força dibuixants tenen els seus propis blocs amb historietes seriades. Com el còmic va tenir com a suport la premsa, una part del premi consisteix en la publicació de les 10 tires guanyadores (totes del mateix autor) al diari que teniu a les mans.
Aquest vespre, a les set, al Teatre Principal, té lloc la segona edició de la Nit del Còmic, on es dóna a conèixer el guanyador del concurs (que és d'àmbit mundial i en el qual només es pot participar telemàticament) i s'atorga el premi Nautilus a un personatge públic que treballa pel còmic sense ser-ne professional.
La convocatòria és atrevida, perquè lluita contra les hores prèvies a un partit de Champions, Barça-Milà. Veurem si l'esport no treu protagonisme a la cultura. En qualsevol cas, aquest vespre es tornarà a demostrar que la ciutat pot acollir esdeveniments internacionals que són exitosos, tal com passa amb Filmets o amb el Li-Chang de màgia. Tant de bo la ciutat s'hi aboqui i aquest acte serveixi per continuar reivindicant el Museu del Còmic i la Il·lustració.