Opinió

Apunts

Igualtat

Com vostès bé saben, hi ha partits espanyols, com el de Rosa Díez, que fan bandera de la igualtat de drets “de todos los españoles”. Això sona molt bé, però tots sabem a què s'estan referint: voldrien un Estat espanyol fortament centralitzat, on l'únic idioma vehicular a les escoles fos l'espanyol i on els governs autonòmics fossin una mena de diputacions amb pretensions. És a dir, que s'anorrearia tothom que pensés diferent.

Però també fan bandera del dret de tothom a rebre els mateixos serveis. Pensant, novament, a recentralitzar els serveis de salut, per posar un exemple que ara és moda.

Jo, això de la igualtat davant els serveis, m'ho miro des d'un altre punt de vista. Aquesta setmana s'ha publicat un informe del BBVA sobre les diferències regionals del sector públic espanyol. Doncs bé: segons aquest estudi, el pes dels salaris públics a Extremadura és del 40,5% mentre que a Catalunya només és del 12,9%. Extremadura i Catalunya representen, a més, els dos extrems. No em diran que aquestes xifres els sorprenen, oi? Perquè altres documents demostren que la proporció de funcionaris d'Extremadura és escandalosament elevada, mentre que la de Catalunya s'acosta molt més a les mitjanes europees.

I així arribem al fons de la qüestió: si a Extremadura toca més funcionaris per habitant, llavors el servei que donen hauria de ser millor que a Catalunya. O sigui, que no hi ha igualtat. Dubto que el partit de Rosa Díez pensi en això quan en parla. Per cert: el mateix informe avisa que més funcionaris no implica sempre millor servei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.