Opinió

La columna

Esaú

Nét del pare Abraham, fill d'Isaac i Rebeca i germà bessó de Jacob.

Ell havia nascut primer, segons els costums dels nostres vells no li tocava ser l'hereu, però a la nissaga d'Abraham havia d'heretar la major part dels bens patrimonials i molt més. Li corresponia ser una balma més en el pacte d'Aliança amb Déu.

Goso dir que l'Esaú tenia alguna esquerda al terrat, però semblava un bon sagal. A casa ho tenia malament.

Isaac se l'estimava amb aquella mitja llunyania que el patriarca té per a l'hereu. Sa mare Rebeca aviciava Jacob i a ell el tenia avorrit; amb tots els respectes bíblics, no fou una bona mare. Jacob ja del néixer li mossegava el retaló. Era un penques. Isaac era un bonatxàs, a casa hi manava la vella i el bordegàs se n'aprofitava, comptant que son germà, l'hereu, tenia les seves estones de besaroca.

En una d'elles, Jacob anava a calar-se un bon plat de llenties i va arribar l'Esaú afamat. I per un plat de llenties el minyó va donar a son germà els drets d'hereu dels béns de casa.

En van venir de pitjors. Esaú ja no era l'hereu, però encara li pertocava ser el continuador de l'Aliança amb Déu. Isaac era cec i potser ja repapiejava una mica, va dir a Esaú que sortís de cacera, li'n fes un bon plat i després li donaria la benedicció del pacte amb Déu.

Si el vell repapiejava, la vella estava al cas, va preparar un bon plat de caça i va posar al seu Jacob una mena de manigots de pèl de cabra. Esaú deuria ser tot un cas de pelut.

Així va engallofar son pare. El barrut va rebre la benedicció divina, mentre Isaac s'encaterinava amb la bella olor dels vestits del fill.

Esaú havia arribat amb la caça, la va coure i es va presentar al vell. La vella i el germà l'havien ben trufat. En aquells moments Esaú era un pobre de Déu. Ultra la pèrdua de la benedicció va veure's traït per la mare i el germà. Son pare només li podia donar la benedicció d'escorrialles. Pobric, des de la primera benaurança la dels pobres, li va sortir un plany.

–Pare, és que només teniu una benedicció!

I vet ací el crit més bell de tot l'Antic Testament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.