Opinió

de set en set

26 de gener

Avui la cosa va de sentir-me orgullosa de pertànyer al Grup de Periodistes Ramon Barnils que ha prestigiat una iniciativa fins al punt de fer-la tan reeixida que, a partir del micromecenatge, ha aconseguit en un sol dia finançar el Mèdia.cat. En 12 hores, 3.200 euros per finançar els projectes del 2012 del nostre Observatori Crític dels mitjans. Aquest fet diu molt dels companys que han impulsat la iniciativa, i també d'una societat crítica que vol ser informada amb rigor. I és aquí on avui em vull aturar, a reivindicar el periodisme en essència, compromès. Com deia Barnils, la “redundància” que en resulta d'unir els mots “periodisme” i “investigació”. I posar en valor el nom d'un jove manresà que aquest any en farà 76 que moria assassinat quan només en tenia 29, pel fet d'haver fet bé la seva feina. És Josep M. Planes i Martí. Escriptor brillant, catalanista i republicà, un dels millors periodistes del país, precursor del periodisme d'investigació. Fundador i director d'Imatges amb 23 anys; col·laborador d'El Mirador, La Publicitat, l'Opinió, Papitu,o el satíric Be negre; a partir del 34 comença a fer investigació amb un seguit de cròniques a La Publicitat titulat “Els gàngsters de Barcelona”, on denuncia la relació entre la FAI i el pistolerisme. L'abril del 36 i després de l'assassinat dels germans Badia, Planes inicia una campanya de denúncia. Al juliol arran de la dura polèmica entre Planes i Solidaridad Obrera, l'òrgan anarquista diu que “obligará a Planes y Rovira i Virgili a enmudecer...” I així ho fan. El dia de Sant Bartomeu del 36 un escamot de la FAI el sorprèn en un pis del carrer Muntaner de Barcelona, el deté, se l'enduu a l'Arrabassada i li dispara set trets de pistola al cap.

Em sento òrfena de referents d'aquest periodisme i d'aquest compromís. De la necessitat d'alguna cosa que el posi en valor. Al Media.cat han decidit apostar per aquest microfinançament que s'ha mostrat eficaç. Però no només per la idea, sinó i sobretot per la solvència de la seva trajectòria. És el camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.